Чавин

Чавин, Перу

Перу е известна със своя разнообразен релеф. Тук се намира една от най-високите ж.п. линии в света. В същото време в страната има и многобройни низини. Поради тези различия в повърхнината на Перу държавата често е наричана Страната на стоте климата и на стоте пейзажа. Да се изкачи човек от низините до високите върхове на Андите е все едно да пропътува от тропиците до вечните снегове в Арктика. Не само многообразието на релефа на Перу е причина тя да бъде посетена.

Това е и страна на древна култура. Известна е най-вече със своя град Куско, който е строен близо 20 години, за да бъде превърнат в една от най-великите столици на инките. Докато европейците все още вярвали, че светът свършва при Гибралтар, инките порели вълните на необятния и неизследван Тихи океан. Малцина са обаче тези, които знаят, че преди появата на инките, тук е имало още по-древна култура.

В северната част на Перу се е намирало селището Чавин де Уантар, днес познат просто като Чавин (Chavín). То било център на културата на индианците Чавин и в превод пълното му название означава Синовете на ягуара с копия. Съществувало е през периода 1200- 300 г. пр. н. е., но значението на културата Чавин е признато едва след направените археологически разкопки през първата половина на 20 в. Днес руините от това древно селище, както и някои други центрове на чавинската култура са включени в Нацонален парк на Перу Уаскаран, а самият Чавин е включен като обект в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Чавин се намира в източната част на Кордилера Бланка и до него може да се стигне само през тунел, прокопан в планината. За съществуването на селището се е знаело от векове, но никой не проявявал интерес към него. Едва през 20-те години на 20 в. Хулио Сезар Тельо, перуански археолог, насочва вниманието на обществеността към него.

След направени множество археологически разкопки, той попада на наистина интересни неща. Поради липсата на укрепления или военни съоръжения става ясно, че Чавин не е бил обикновен град, а свещено място, на което се осъществявал преходът между този свят и света на божествата.

Чавин

Храмовият комплекс, който е открит тук, свидетелства за това. Пред него има ритуална площадка, която според повечето изследователи е служела за жертвоприношения. На входа на храма има две колони, на които се виждат изображенията на звероподобни духове, а над тях рисунка на кондор - птицата, считана за свещена на територията на Андите.

Освен самият храм и останките от други постройки интерес представляват и намерените предмети. Това са предимно глинени фигури, които най-вероятно са служели за ритуални цели. Впечатление прави почитането на божества с чертите на ягуар, тъй като такива същества тук се срещат изключително рядко. Според мнозина учени е възможно представителите на културата Чавин да имат връзка с олмеките, което би обяснило общия произход на тези религии.

Можете да посетите Перу и руините на неговия старинен град Вавин по всяко време на годината, но дори и да идвате през лятото си вземете достатъчно топли дрехи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати