Киригуа

26.11.2013
Киригуа

Гватемала е една от най-предпочитаните туристически дестинации за хората, желаещи отблизо да се запознаят с древната цивилизация на маите. Тази държава изобилства от [градове, които някога са били столици или ритуални центрове на маите. Изключителен пример за това е древният град Киригуа, който заради значимостта си е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство под името Археологически парк и руини на Киригуа (Archaeological Park and Ruins of Quiriguá).

Киригуа, който днес е център на археологически разкопки, се намира на територията на департамент Исабал в югоизточните части на страната. Тук, сред джунглата от тропически дървета, са били открити 22 паметника, наречен стели, сред които и най-високата от намерените досега скулптури на древната цивилизация.

Лицето на непознат мъж, силно и покровителствено гледащ отвисоко, се е превърнало във вечно доказателство за изключителните артистични способности на маите. Намерени са и множество скулптури на животни с човешки черти, като най-известен е ягуара с лице на човек. Много от скулптурите представляват божества, пред които маите са се прекланяли, затова специалистите предполагат, че по време на своя възход Киригуа е бил основен религиозен център.

руини на Киригуа

На територията на целия археологически обект са намерени множество монолитни скулптури, достигащи тегло от 65 тона. Уникален е начина, по който те са оформени, защото декорациите са правени без използването на железни инструменти. Повечето човешки фигури са обърнати в северна посока и на утринното слънце могат да изглеждат и доста зловещо.

Киригуа е един вид документ за историята на маянската цивилизация, който увековечава подвизите на своите царе. До ден днешен не е ясно как такава гениална цивилизация изведнъж е изчезнала. Теории и хипотези има всякакви, но все още учените не са стигнали до окончателно съгласие помежду си.

От научна гледна точка най-ценното откритие са колоните с йероглифи и скалните календари. Благодарение на тях календарът на маите е напълно дешифриран. Ясно е, че се състои от два основни цикъла- единият от 260 дни, а другият от 365 дни, което го прави по-точен от нашия Грегориански календар. Първият цикъл е ритуален и той е свързан с другия като със зъбни колела. Всеки ден имал собствено име и в двата цикъла и пълното име на всеки ден от двата цикъла можело да се повтори само веднъж на 52 години.

Археологически парк Киригуа

Интерес представляват и йероглифите, които все още не са разшифровани напълно. Те са подредени на блокове, разделени на глифове. Всеки глиф съдържа главен знак, заемащ по-голямата част от блока. В повечето случаи главните знаци има две форми- геометрична и глава на човек, животно или птица. След дългогодишни изследвания става ясно, че чертите са петици, черупките - нули, а точките - единици, с което се стига до извода, че в повечето случаи числата се отнасят до календарни въпроси.

Изумително е как маите с почти пълна точност са предсказвали слънчевите затъмнения, предричали са епидемии, посочвали са добрите и лошите дни и са успели да опишат орбитата на Венера. Всичко това можете нагледно да си представите, ако се запознаете отблизо с археологическите разкопки в Киригуа.

4.5
Общо гласували: 6
5 3
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати