Pochivka.com»Статии и Новини»Паркове»Резерват Малпело

Резерват Малпело

Резерват Малпело

Тихият океан е известен с многобройните си острови, които от векове привличат туристите със златистите и белите си плажове, с палмовите дървета, които полюшват листата си от морския бриз, с екзотичната си кухня, с голямото разнообразие от животински и растителни видове, които се срещат само тук, както и с богатството на островните култури. За разлика от всички тези райски кътчета, един малък остров, разположен в източната тропическа част на Тихия океан, може да Ви предложи нещо съвсем различно.

Той определено не е за всеки. Не е обитаван, не разполага с петзвездни хотели или с шикозни ресторанти и барове. На него дори няма плажове и няма на кой да си поръчате дори и един коктейл. Това е остров Малпело (Malpelo), който е една от най-екстремните туристически дестинации в света. Представлява издигнала се скала насред Тихия океан, която заема площ от 1.2 кв. км. Дължината му е 2.5 км., а в най-широката си точка достига едва 800 м. Това, което наистина си струва да се види тук, са огромните популации от акули чук.

Известен е сред търсачите на силни усещания и сред изследователи и учени именно с това. Подводния му свят е наситен с огромно количество от тези акули, които макар и да изглеждат страховито, рядко нападат хора. Малпело е едно от най-добрите места за гмуркане по света, благодарение на стръмните скали и невероятно красивите си пещери, и най-вече заради уникалните растения и морски обитатели, които можете да срещнете. Заради своята значимост той е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Малпело, чието цяло име е Исла де Малпело, се намира на около 500 км. до източното крайбрежие на Колумбия. Той е един от шестте колумбийски обекта, включени в списъка на ЮНЕСКО. Представлява едно от малкото места, на които могат да се наблюдават толкова огромни популации от акула чук.

Някога островът е бил много по-голям. Изследователите предполагат, че е възможно да е заемал осем до десет пъти по-голяма площ, отколкото има в момента. Ерозията, дъждовете и силните ветрове са довели постепенно до изяждане на територията му и е много вероятно след векове от него да не остане нищо. Тук се пресичат осем различни потока, които упражняват своите негативни ефекти върху Малпело.

Целият остров и водите около него са обявени за защитена територия с цел опазване на сухоземните и морските екосистеми на колумбийския Тих океан. Има огромно световно значение, тъй като тук е съсредоточено най-голямото екологично разнообразие на региона.

Освен акулите чук, водите около острова са обитавани и от китове, риба тон и много други, които са ендемични или силно застрашени от изчезване. Островът и заобикалящите го води са дом на 17 вида морски бозайници, сред които гърбави и сини китове, 5 вида сухоземни влечуги и 2 морски, 61 вида птици, почти 400 вида риби и 340 вида мекотели.

Можете да псетите остров Малпело по всяко време на годината. Дори и в началото на годината температурите тук са между 16 и 25 градуса по Целзий, а с настъпването на пролетта и лятото става между 26 и 28 градуса по Целзий.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
53
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати