Река Гамбия

Река Гамбия

Ако сте решили да посетите Западна Африка, то непременно се възползвайте от предлаганите разходки с лодки по река Гамбия. Тя преминава през Гвинея, Сенегал и Гамбия и има дължина от около 1130 км. и заедно със своите притоци обхваща около 970 кв. км. водосборна площ. Тя е сред значимите реки в Западна Африка и една от най-големите.

Явява се жизнената артерия на държавата Гамбия, която заема много причудлива форма точно около долината ѝ. Тук, преди да се влее в Атлантическия океан, реката е особено красива. Наслада за окото на туристите са вечнозелените мангрови дръвчета, маслодайни палми, евкалипти и бамбук, а назад се виждат огромните баобаби.

Река Гамбия не е препоръчителна за плуване, тъй като в нея живеят множество крокодили, които са едни от най-големите по света. Те са изключително бързи и дори и най-опитните плувци няма да могат да реагират и да успеят да се спасят. Разходките около реката могат обаче да са доста приятни.

Ще чуете пеенето, крясъците и свирукането на голямо разнообразие от екзотични птици. Предлагат се множество еднодневни разходки до устието на река Гамбия, по чиито брегове можете да видите варани, газели и брадавичести свине, а във водата речни делфини, които жизнерадостно си играят.

Освен еднодневните пътешествия из мангровите горички до устието на река Гамбия, интерес представляват и неколкодневните маршрути, предлагани на територията на трите африкански държави. Ако решите да се отправите на това незабравимо пътешествие в държавата Гамбия ще минете през забележителния град Джорджтаун, който представлява бивш търговски пост от времето на колонизаторите. Нататък пътешествието продължава през загадъчните каменни кръгове, оставени още през мегалита.

Според последните проучвания това са гробници на вождове и крале, които датират от над 1200 години. Намират се край Васу, обект, включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. И до ден днешен продължават археологическите разкопки в района и се предполага, че има още много неща тепърва да бъдат открити. Каменните кръгове са изрязани от твърдата червена земя, която от векове се намира тук и съставът ѝ е основната причина те да са се запазили.

Река Гамбия

Интересно е и тълкуването на името на река Гамбия. Според португалците, които са първите европейски заселници в Западна Африка, името произлиза от португалската дума cambio, което в превод означава размяна. През периода на колонизацията по течението на реката се е извършвала размяната на роби. Те са се разменяли не толкова за пари, колкото за коприна или бижута.

Реката е важно перо в икономиката не само на държавата Гамбия, но и за останалите ѝ съседки. Тя създава условия за транспорт и риболов, както и за напояване на земеделските площи, които са от изключително важно значение за тези африкански държави.

Можете да посетите река Гамбия и да се отправите на своето незабравимо приключение сред уникалната флора и фауна, които я съпътства по всяко време на годината, но за предпочитане е да изберете месеците от ноември до май. Независимо коя държава посещавате за да използвате курса на реката, се информирайте за задължителните и препоръчителните имунизации за отделните държави.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати