Pochivka.com»Статии и Новини»Църкви»Старата катедрала на Леон

Старата катедрала на Леон

Старата катедрала на Леон

Доскоро не толкова популярна като туристическа дестинация, днес Никарагуа се радва на оживен интерес от страна на посетители от цял свят. Туризмът се е превърнал във втората по големина индустрия в страната, бележейки ръст от 70 % през последните седем години. Посетителите на тази държава са привлечени от красивите ѝ плажове, девствената ѝ природа, живописните маршрути и най-вече от величествените ѝ градове.

Тук няма как да не се спомене град Леон, който всъщност е единственият обект на Никарагуа, включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Главна причина за това е неговата стара катедрала, която се счита за най-голямата в Централна Америка.

Леон е вторият по големина град в Никарагуа и в продължение на около 200 години е бил столица на държавата. Разположен на около 100 км. северно от Манагуа, той е един от най-старите градове в Централна Америка. Основан е през 1524 г. от испанския капитан Фрамсиско Ернандес де Кордоба, но заради вулканично изригване през 1610 г. е преместен по встрани от мястото, на което някога се е намирал.

Той е център на архитектурното колониално изкуство и предлага на своите посетители множество запазени църкви и катедрали от различни епохи. Безспорно сред тях изпъква катедралата Басилика де ла Асунсион, известна и като Старата катедрала на Лион (León Cathedral). Тя датира от 18 в. и в нея се намира огромната картина на Антонио Сарриа "Свалянето от кръста", която се счита за истински шедьовър на изобразителното изкуство.

Старата катедрала на Леон се намира в центъра на града и привлича погледите на минувачите със своя изискан кремав цвят и невероятните си размери. Строежът ѝ започва преди около 2 века и продължава над 100 години. Изградена е в смесица от европейски неокласицизъм и централноамерикански барок.

Когато започва строежът на катедралата богаташите в града си купуват гробници под нея. Парите им са използвани както за строежа ѝ, така и за по-нататъшната ѝ поддръжка. Наред с гробниците, камерите са използвани и като съкровищници, в които се съхранявали даренията. Тук е погребан и националния поет на Никарагуа, Рубен Дарио.

Под катедралата има лабиринт от помещения, както и тайни тунели, водещи до други църкви, намиращи се в близост. Причината е, че тя е строена в смутни времена и при опасност хората биха могли да се спасят в съседните храмове чрез подземните тунели. По този начин могат да изнесат и съкровищата в случай на атака от пирати. Изградени са и седем допълнителни камери, които да поддържат катедралата ако настъпи земетресение. Днес са отворени само три от тях и можете да ги разгледате с предварително нает гид, който да Ви разкаже тяхната история.

Интересна е легендата, свързана с катедралата. Според местните жители, когато е започнало изграждането ѝ, в града е нямало цимент. Строителите ѝ решили да използват жълтък от яйца на костенурки. Не е ясно дали това е достоверно, но е факт, че сградата е оцеляла въпреки честите земетресения в Никарагуа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати