Остров Горгона

Остров Горгона

Въпреки че е известна като страна, където цари хаос и безпорядък, корупция и насилие, Колумбия се нарежда сред най-предпочитаните дестинации в Латинска Америка. Причина за това е девствената ѝ природа, дом на уникална флора и фауна. Голяма част от териториите ѝ са обявени за защитена зона и са част от национални паркове и природни резервати.

Такъв е случаят и с остров Горгона, разположен на по-малко от 30 км. от континенталната ѝ част. Той е дом на много ендемични видове и от 1985 г. заедно със заобикалящото го водно пространство е обявен за национален природен парк със същото име.

Остров Горгона е вулканичен остров, принадлежащ административно към департамент Каука. В източната му част се намират няколко бели пясъчни плажове, докато западната е стръмна и скалиста, което я превръща в подходящо място за практикуване на скокове във вода или гмуркане.

Поради своята изолация от континента в продължение на милиони години острова се е превърнал в дом на редки видове животни и растения, много от които са ендемични. Има 17 вида бозайници, 155 вида птици (включително 75 мигриращи) и 41 вида влечуги. Имайте предвид обаче, че голяма част от животните са отровни, особено змиите, които са 12 вида.

Първият европеец, стъпил на Горгона е испанския конкистадор Диего де Алмагро, който го нарича Сан Фелипе. Само три години по-късно тук пристига и бягащият от индианците Франсиско Писаро, който заедно с още 13 души, търси място, на което да се скрие. В продължение на седем месеца чака помощ от Испанската корона на острова. През това време той и хората му са нахапани от всякакви насекоми и влечуги, поради което Писаро дава днешното име на острова, спомняйки си за Горгона Медуза.

През следващите години острова е предпочитано място за отдих за корабите, пътуващи от Панама до Перу. За известно време е бил собственост на генерал Фредерико Д'Кросу, а по-късно на Рамон Райън.

В началото на 20 в. тук е построен затвор, наподобяващ германските концлагери. В него са затваряни изнасилвачи, серийни убийци и политически предатели. Условията са били ужасни. Затворниците не са имали нито възглавници, нито дюшеци, а тоалетната е представлявала дупка в пода.

Най-известният престъпник, затворен в затвора на остров Горгона, е Даниел Камарго, който е изпратен тук след като е заподозрян в изнасилване и убийство на над 80 момиченца в Колумбия, откъдето е родом. Получава присъда от 25 години, но не я излежава. Прави нещо нечувано дотогава. В продължение на седем години упорито изучава теченията в Атлантическия океан и тайно успява да си сглоби сал, с който успява да си спечели свободата.

Заради страха на местните жители, както и заради факта, че бягството от този строго охраняем остров е немислимо, властите на Колумбия съобщават, че той се е удавил. Камарго веднага избягва в Еквадор, където продължава своето зловещо дело. След като най-накрая е заловен от местните власти, се оказва, че само за 14 месеца той е извършил най-малко 54 блудства и убийства на деца в региона на Гуаякил.

Малко след като Камарго е избягал от остров Горгона, затворът е закрит и сградата е погълната от буйната растителност. Ако някой не е чувал тази история, няма и да си помисли, че това очарователно място някога е изпълнявало подобни функции.

Днес това малко колумбийско съкровище се е превърнало в истински рай за отдих и релаксация. Колумбийците тепърва го преоткриват, а европейците не са и чували за него. Тук човек може необезпокоявано да си направи слънчеви бани, да поплува, да се разходи из уникалната му природа или просто да съзерцава растителния и животинския му свят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
44
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати