Хоя де Серен

13.12.2013
Хоя де Серен

Държавата Салвадор, която има печалната слава на държава с висока престъпност, често е избягвана от туристите, посещаващи Централна Америка. Въпреки че наистина има причини човек да се страхува като чужденец да дойде тук и туризмът да не е добре развит, тя наистина има какво да предложи на своите гости. Разполага с приказна природа и с множество градове, които могат да се похвалят с множество архитектурни постижения.

От най-голям интерес обаче представлява едно древно селище, останало за спомен от маите, чиято империя по време на своя възход е стигала чак до тук. Това селище е Хоя де Серен (Joya de Cerén), намиращо се в департамент Ла Либертад.

Тъй като е било затрупано под няколко метра вулканична лава, то е успяло да се съхрани много добре и често е наричано "Американския Помпей", правейки сравнение с руините на известния древноримски град. Заради значимостта си Хоя де Серен е включен като обект в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО и е единственият такъв обект в Салвадор.

Археологическите разкопки на това предколумбово селище се намират в близост до Хойа де Серен, поради което обекта приема същото име. В превод Хойа де Серен означава Бижуто на Серен и за археолозите това наистина се оказва съкровище, от което да черпят нови познания за тази изчезнала високоразвита цивилизация.

Руините на Хойа де Серен са намерени едва през 1978 г. След направени щателни археологически разкопки са открити сламени покриви на къщи, тъкани, служели най-вероятно за завивки, запаси от зърнени храни и цяла плантация, в която се оказва, че е засадена маниока. Въпреки че учените винаги са твърдяли, че маите са се занимавали с отглеждането на маниока, досега не са били откривани неопровержими доказателства за това.

От такава гледна точка откритието в Хойа де Серен е от особено голямо значение. След направените анализи на разложената маниока става ясно, че тя е била посадена в последните часове преди изригването на вулкана. Доказателство за това са направените гипсови отливки в кухините в пепелта, по които ясно се вижда стадия на растеж на маниоката.

Освен многобройни постройки тук е имало и "темазкал", което наподобява днешната сауна. Интерес представляват и храмовите комплекси, в които шаманите са извършвали своите ритуали. Предполага се, че първите жители, които се заселват тук, са се появили някъде около 900 г. пр. н. е. През втората половина на 3 век местното население се евакуира след като вулкан Илопанго изригва.

В началото на 4 в. отново се оформя селище, но в края на 6 в. съседния вулкан Лома Калдера също изригва, покривайки населеното място с 14 слоя пепел. Тъй като не са намерени останки на хора под вулканичните пластове, е почти сигурно, че местните жители са успели да се спасят. В бързането си дори са оставили наполовина пълни съдове с храна. Не е имало време да вземат каквото и да било от покъщнината си.

Неотдавна екип на ЮНЕСКО, начело с директора на нацоионалното културно наследство, посети обекта Хойа де Серен и стигна до извода, че за да може да бъде запазено за следващите поколения, това селище са необходими допълнителни средства за консервация. В интерес на цялото човечество е да бъде набавена необходимата сума това начинание.

4.3
Общо гласували: 4
5 1
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати