Pochivka.com»Статии и Новини»Паркове»Ел Пинакате и Гран Десиерто де Олтар

Ел Пинакате и Гран Десиерто де Олтар

Ел Пинакате и Гран Десиерто де Олтар

На територията на САЩ и Мексико се намират два изключителни интересни обекта, включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Това са биосферните резервати Ел Пинакате и Гран Десиерто де Олтар (El Pinacate and Gran Desierto de Altar Biosphere Reserve), които заемат обща площ от 714 566 хектара. Разположени са в северните части на Мексико, на границата ѝ със САЩ.

Включват вулканичния щит Пинакате, който се въстои от черна и червена лава и огромния пейзаж на пустинята Сонора, чийто релеф непрекъснато се променя, оформяйки пясъчни дюни, достигащи до 200 м. Тук е мястото, на което можете да зърнете неземни гледки, които приличат по-скоро на Марс, отколкото на нашата планета. Освен всичко друго пустинята Сонора е дом на множество ендемични растителни и животински видове. Това е причина тази местност през 2013 г. да е призната от ЮНЕСКО и да предизвиква интереса на туристи от цял свят.

Ел Пинакате и Гран Десиерто де Олтар

Сонора, която е известна като една от най-големите и горещи пустини по земята, се явява дом на уникални растителни и животински видове. Тук могат да се срещнат над 2000 растения, около 350 вида птици, над 100 вида влечуги и около 60 вида бозайници. Истинска загадка за учените е как те са успели да се аклиматизират сред толкова негостоприемните условия на пясъчните дюни и обраслите с ниска растителност хълмове.

Животинския свят в Сонора не е толкова богат, но неговите обитатели са едни от най-рядко срещаните животни. Интерес представлява вилорогата соноранска антилопа. Тя се явява най-бързото сухоземно животно в цяла Северна Америка и въпреки че населява и райони, в които преобладава по-буйна растителност, понася много добре и липсата на вода в пустинята.

Сонора

Растителността в Сонора се променя драстично в зависимост от надморската височина. На територията на цялата пустиня са категоризирани над 1000 различни вида растения, сред които преобладават огромните кактуси. Те извисяват бодливите си върхове към небето и имат най-разнообразни форми. Особено характерен е кактуса гардон, който придобива формата на дърво.

Резерватите представляват интерес и за всички, които се интересуват от индианската култура. На тяхната територия продължават да живеят много индиански племена, които не са променили начина си на живот от векове. Изненадващо е как в толкова добре развита страна все още има хора, които живеят в колиби и се изхранват чрез лов. Техният начин на живот и мирогледа им са изследвани от много учени, които се възхищават на уникалната им духовност.

Тук на територията на парка са се запазили 8 индиански племена, които продължават да поддържат историята и традициите си и да живеят в пълна хармония с природата. Въпреки че новите заселници са се опитали всячески да изкоренят индианските им корени и старинните им обичаи, тези борбени племена продължават да ни изумяват със своята вяра и с изпълняването на древни ритуали, предавани от поколение на поколение. Всяка година се организират различни фестивали и карнавали, като може би най-забележителен е "танца на елена", пресъздаващ движението на това животно.

Можете да посетите биосферните резервати Ел Пинакате и Гран Десиерто де Олтар по всяко време на годината, но като цяло за Мексико са препоръчителни месеците от октомври до май.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
50
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати