Ел Пинакате и Гран Десиерто де Олтар

11.12.2013
Ел Пинакате и Гран Десиерто де Олтар

На територията на САЩ и Мексико се намират два изключителни интересни обекта, включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Това са биосферните резервати Ел Пинакате и Гран Десиерто де Олтар (El Pinacate and Gran Desierto de Altar Biosphere Reserve), които заемат обща площ от 714 566 хектара. Разположени са в северните части на Мексико, на границата ѝ със САЩ.

Включват вулканичния щит Пинакате, който се въстои от черна и червена лава и огромния пейзаж на пустинята Сонора, чийто релеф непрекъснато се променя, оформяйки пясъчни дюни, достигащи до 200 м. Тук е мястото, на което можете да зърнете неземни гледки, които приличат по-скоро на Марс, отколкото на нашата планета. Освен всичко друго пустинята Сонора е дом на множество ендемични растителни и животински видове. Това е причина тази местност през 2013 г. да е призната от ЮНЕСКО и да предизвиква интереса на туристи от цял свят.

Ел Пинакате и Гран Десиерто де Олтар

Сонора, която е известна като една от най-големите и горещи пустини по земята, се явява дом на уникални растителни и животински видове. Тук могат да се срещнат над 2000 растения, около 350 вида птици, над 100 вида влечуги и около 60 вида бозайници. Истинска загадка за учените е как те са успели да се аклиматизират сред толкова негостоприемните условия на пясъчните дюни и обраслите с ниска растителност хълмове.

Животинския свят в Сонора не е толкова богат, но неговите обитатели са едни от най-рядко срещаните животни. Интерес представлява вилорогата соноранска антилопа. Тя се явява най-бързото сухоземно животно в цяла Северна Америка и въпреки че населява и райони, в които преобладава по-буйна растителност, понася много добре и липсата на вода в пустинята.

Сонора

Растителността в Сонора се променя драстично в зависимост от надморската височина. На територията на цялата пустиня са категоризирани над 1000 различни вида растения, сред които преобладават огромните кактуси. Те извисяват бодливите си върхове към небето и имат най-разнообразни форми. Особено характерен е кактуса гардон, който придобива формата на дърво.

Резерватите представляват интерес и за всички, които се интересуват от индианската култура. На тяхната територия продължават да живеят много индиански племена, които не са променили начина си на живот от векове. Изненадващо е как в толкова добре развита страна все още има хора, които живеят в колиби и се изхранват чрез лов. Техният начин на живот и мирогледа им са изследвани от много учени, които се възхищават на уникалната им духовност.

Тук на територията на парка са се запазили 8 индиански племена, които продължават да поддържат историята и традициите си и да живеят в пълна хармония с природата. Въпреки че новите заселници са се опитали всячески да изкоренят индианските им корени и старинните им обичаи, тези борбени племена продължават да ни изумяват със своята вяра и с изпълняването на древни ритуали, предавани от поколение на поколение. Всяка година се организират различни фестивали и карнавали, като може би най-забележителен е "танца на елена", пресъздаващ движението на това животно.

Можете да посетите биосферните резервати Ел Пинакате и Гран Десиерто де Олтар по всяко време на годината, но като цяло за Мексико са препоръчителни месеците от октомври до май.

3.5
Общо гласували: 2
5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати