Pochivka.com»Статии и Новини»Паркове»Национален парк Сиера де лас Кихадас

Национален парк Сиера де лас Кихадас

Национален парк Сиера де лас Кихадас

Сред държавите в Латинска Америка Аржентина е сред най-посещаваните. Тя може да предложи на своите посетители незабравими природни пейзажи, които са обявени за защитени територии. Повечето от тях разполагат с множество девствени кътчета, сред които се крият най-различни обитатели и могат да впечатлят всички с голямото разнообразие на растителни видове.

Има и такива, които са обявени за защитени зони, защото на тяхната площ са открити останки от отдавна съществували праисторичеки животни. Пример за такъв обект е Национален парк Сиера де лас Кихадас, който заради значимостта си е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Национален парк Сиера де лас Кихадас се намира в центъра на провинция Луис. Основан е през 1991 г. с цел запазване на археологическите и палеонтологическите депозити и заема площ от 150 000 хектара. Известен е не толкова с дивата красота на природата си, колкото с богатството от фосилни вкаменелости, открити на неговата територия.

В същото време Сиера де лас Кихадас е идеално място не само за тези от Вас, които се интересуват от фосили и вкаменелости. Тук, сред дивата природа, можете на спокойствие да седнете на някоя от многобройните червеникави скали и да наблюдавате в продължение на часове уникалната панорама. Неслучайно режисьора Адолфо Аристариан избира това място за своя филм "Un Lugar en el Mundo", в който участва Федерико Лупи, световноизвестен аржентински актьор, получил по-късно и испанско гражданство.

Национален парк Сиера де лас Кихадас е и дом на много диви животни. Повечето от тях се страхуват от човешкото присъствие, но все пак бъдете винаги нащрек. Тук се срещат всякакви диви котки, пуми, сиви лисици и многобройни влечуги.

Ако сте решили на спокойствие да се разходите из парка, трябва задължително да уведомите служителите му, за да не се изгубите сред тези природни лабиринти. Можете да си наемете екскурзовод, който да Ви разведе из участъците, където са намерени повечето фосили и да Ви разкаже с подробности значимостта на това събитея. Ще преминете през Потреро де ла Агуада и ще видите река Десакуадеро, която по време на дъждовния сезон е особено живописна.

Сред по-известните градове, намиращи се недалеч от Сиера де лас Кихадас е град Сен Луис. Ако тръгвате от него трябва да поемете по международен път 147 в посока северозапад и след около 140 км. от лявата Ви страна ще започнете да виждате пояснителни табели, които ще Ви помогнат да се ориентирате по-лесно. Като цяло Аржентина е целогодишно посещавана туристическа дестинация, но е добре да избягвате екстремните летни температури.

Също така имайте предвид, че с цел да бъде опазена природата непокътна и човек наистина да има усещането сякаш е попаднал в един древен свят, на територията на парка няма магазини или заведения, затова си вземете предварително достатъчно вода за пиене, както и нещо за хапване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати