Ландшафт Гран Пре

Ландшафт Гран Пре

Канада е известна сред туристите както с уникалната си природа, така и с уникалната си култура, смесица от различни народи и езици. Като 16-ти обект, включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство, е ландшаф Гран Пре, който е съчетание и от двата отличителни белега на тази държава. Този обект заема площ от 1323 хектара по южното течение на р. Минас, Нова Скотия. Става въпрос за долината Анаполис, намираща се сред водите на залива Фънди.

Ландшафт Гран Пре е включен неслучайно в списъка на ЮНЕСКО. Природата тук е изключително красива, а заливът Фънди е известен като мястото с най-силни приливи и отливи по света. Тук са се оформили уникални крайбрежни скални образувания и загадъчни форми. Той е дом на редки и застрашени китове, както и един от най-важните региони с растителни и животински вкаменелости.

Ландшафт Гран Пре има и културна стойност. За да може да бъде разбрана тя, трябва да се върнем назад във времето, когато в страната се появяват първите заселници и първите европейци.

Френско-акадците са потомци на първата вълна на френскоговорящи имигранти от Франция, дошли в Канада в края на 17 и началото на 18-ти век. Те основават регион, известен като Акадия, който се превръща в един от най-важните центрове на френските колониални владения на Нова Франция. В резултат на това през 1725 г. тук се оказват около 10 000 франко-акадци. По-късно интересите на тази френско говоряща група се сблъсква с интересите на англоезичните канадци, дошли от Великобритания, което довежда до сериозна политическа криза в Нова Скотия.

Франко-акадците, които са изявени националисти отказват да дадат клетва за вярност към британската корона и се стига до масово изселване през периода 1755-1763 г. на първите френски заселници. По време на депортациите са били изгонени около 75 % от франко-акадците, пребивавали в Нова Скотия. Това са около 12 000 души, чиято собственост по-късно е разграбена от британски, американски и немски колонисти. Въпреки това в някои гористи и блатисти райони на провинцията, особено по южното течение на река Минас, остават много представители на франко-акадците.

По време на битките, водени между французи и британци, които са познати като Седемгодишната война, индианските племена микмак, които са първите заселници на тези територии, застават на страната на франко-акадците. Причина за това е сравнително мирното сужителство между тези две групи, имащи съвсем различна култура. Това е една от причините Анаполийската долина, която е истински пример за тази хармония между хора, говорещи различни езици, изповядващи различна религия и имащи различен мироглед, да е включена като обект на ЮНЕСКО.

Друга важна причина е самият изглед на долината и обработваемите ѝ площи. Тук селското стопанство е цар, откакто са дошли първите заселници. Малко неща са се променили оттогава, защото хората обработват земите си по начина, по който са го правели преди векове. Достатъчен е и един поглед към живописната Анаполийска земя с натрупаните бали сено, за да се почувствате сякаш сте се върнали назад във времето.

Можете да посетите Канада и нейният уникален културен пейзаж Гранд Пре по всяко време на годината, но предпочитани месеци за цялата държава са от май до септември.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
52
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати