Шинкансен

05.12.2013
Шинкансен

Надали има човек по света, който да не си е мечтал да се качи на високоскоростния "влак-стрела" Шинкансен, който ще Ви пренесе от древната столица на Япония, Киото, до съвременния мегаполис Токио. По време на това прелестно пътешествие ще изминете 515 км. само за два часа, защото този футуристичен и високочестотен влак се движи със скорост от над 300 км/ч.

Ако решите да прекосите по-голяма част от Япония и да се запознаете с повече нейни забележителности, можете да се включите и в пълния маршрут на Шинкансен. Той трае около 7 часа, но за това време се изминават почти 1200 км. За начална спирка на влака се приема Токио, а за крайна Фукуока. Междинни спирки са Йокохама, Нагоя, Киото, Кобе и Хирошима, като всичките тези градове заслужават вниманието Ви.

Историята на Шинкансен е свързана с Летните олимпийски игри в Токио през 1964 г. От самото им пускане тези двуетажни влакове са достигали скорост от 200 км. ч. Това е изключително постижение за времето си, макар че днес най-новото поколение високоскоростни влакове Шинкансен достигат скорост от над 350 км./ ч.

Идеята за високоскоростните влакове е не да се превърнат в зрелищна атракиция, а за да могат хората бързо и лесно да се транспортират от южния край на островната държава до нейната столица. Само преди половин век изминаването на толкова големи разстояния, както и преминаването от остров на остров, е било нечувано. Днес вече влакът е снабден с всички удобства, уют и комфорт, а след като достигне до последната си спирка седалките му се обръщат напред, за да могат пътниците му винаги да гледат по посока на движението.

Ако тръгвате в посока Токио-Фукуока се предполага, че вече сте се нагледали на красотите, които може да предложи японската столица. Този космополитен град, който е финансов и индустриален център на Япония, става особено известен по времето на шогуната. Днес той е съчетание от модерна и историческа архитектура, от високи небостъргачи до старинни дворцови комплекси. По-страничните квартали на този огромен град, чийто размери са напълно непонятни за повечето европейци, можете да зърнете след като вече сте се настанили на удобните седалки на Шинкансен.

За междинната спирка Киото, признат като духовната столица на Япония, е задължително да си отделете поне 2-3 дни, за да можете да разгледате многобройните богатства, които са скрити тук. Ще се прехласнете по древните дзен-будистки храмове и светилищата шинто, зад които се виждат съвременните модернистични предградия. От векове този град е културен център на страната и средище на японската архитектура, театър и ежегодните карнавали на занаятите.

В списъка на ЮНЕСКО са включени и две уникални сгради, които никой посетител на града не пропуска да види. Това са храма Рьоанджи, който се запомня най-вече със стилизираната си градина от камъни и чакъл и храма Кийомидзу със своята величествена триетажна пагода. Тук все още можете да зърнете и истински гейши, облечени в пъстри кимона, пристъпващи грациозно по тъмните улици на града.

Можете да се отправите на пътешествие между двата най-известни града на Япония по всяко време на годината, но със сигурност най-приятна ще е пролетта, когато от влака ще можете да зърнете нежните бели и розови цветчета на японската череша.

3.7
Общо гласували: 3
5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати