Гранд Експрес

Гранд Експрес

Ако сте решили да посетите два от най-красивите и величествени градове в Европа - Москва и Санкт Петербуг, няма по-добър вариант от това да го сторите, изминавайки разстоянието между тях със суперлуксозната железница Гранд Експрес. Някога използвана само от царе и приближени до техните семейства, днес тя е с отворени врати за обществеността и се е превърнала в една от основните атракции на Русия.

Класите на влака започват от първа, преминават през отлична, гранд класа и гранд луксозна класа, което само по себе си означава че дори и днес не са достъпни за всеки, но можете да сте сигурни, че пътуването си струва и че тук наистина ще сте посрещнати като царе.

Повечето посетители на Русия започват обиколката си от град Москва, до който пристигат със самолет. Задължително е да си отделите поне 5 дена, като и те сигурно няма да Ви стигнат, за да разгледате най-голямата европейска столица. Преди да се отдадете на забележителностите ѝ, обаче, задължително си резервирайте предварително билет за Гранд Експрес, защото интересът към тази железница винаги е огромен.

Истината е, че обиколката на Москва трудно може да стане само за 5 дни, тъй като тук забележителностите са на всеки ъгъл. Обликът на този мегаполис е оформен от заемащия около 28 хектара Кремъл, някогашна резиденция на руските владетели и патриарси. Той е бил седалище на ръководството на Съветския съюз, а днес и на Руската федерация. Особено впечатление прави катедралата "Св. Василий Блажени", която се е превърнала в символ на руската столица.

Построена е от Иван Грозни в памет на завладяването на Казан през 1552 г. След като се разходите по световноизвестния Червен площад, задължително отделете внимание и на храмът на Христос Спасителя, който всъщност е най-високата действаща православна църква в света. Тя има много интересна история, започанала още по времето на император Александър Първи, който след приключването на Наполеоните войни решава да изрази своята благодарност към Бога за това, че е пощадил руския народ. Той сам проектира постройката в неокласически стил и с масонски символи през 1817 г.

След като започва изграждането на храма обаче, на престола се качва Николай Първи, доста по-консервативна личност. Той решава сградата да е в неовизантийски стил и през 1860 г. храмът е завършен. По времето на Сталин по заповед на новите управници църквата е напълно разрушена с идеята на върха на съвсем нова постройка, която да е Дворец на съветите, да бъде издигната статуя на Ленини, висока 100 м.

Пари за идеята на Сталин обаче няма и чак през 1992 г. руският народ решава да построи наново своя храм по начина, по който е бил през 1860 г. Тази и много други интересни истории ще научите, разхождайки се и разглеждайки безбройните забележителности на Москва. Но не забравяйте, че и Санкт Петербург, бивша столица на Русия, също Ви очаква.

След като се настаните удобно в Гранд Експрес, често сравняван като дворец на колела, се подгответе за около девет часа път, за да стигнете до другия неотразим руски град. Въпреки че експреса пътува само нощем и няма да можете да разгледате природата наоколо, си заслужава самото изживяване. В него ще можете да пътувате със стил, сравним само с този на царете. Към цената на билета са включени дори тоалетни принадлежности, халат за баня и чехли.

След като пристигнете в Санкт Петербург красотата на града веднага ще Ви омагьоса. Създаден буквално от нищото от Петър Велики, този град бързо се превръща в културна, икономическа, духовна и политическа столица на страната през периода 18 -19 в. Дори и днес той се конкурира в представите на населението с руската столица Москва.

Можете да се отправите на Вашето пътешествие с Гранд Експрес по всяко време на годината, но за предпочитане са месеците от май до юли, когато са белите нощи и ще можете да се насладите и на руската природа. Въпреки че пътуването от Москва до Санкт Петербург е само около девет часа е добре да си отделите поне 10-тина дни, за да можете да разгледате на спокойствие тези забележителни градове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати