Бергенска железница

Бергенска железница

Норвегия, намираща се в най-северната част на Европа, но уещаща благотворното влияние на Гълфстрийма, е рай за всички любители на природата. Това е страна на среднощното слънце и на северните сияния, на фиордите и глетчерите, на викингите и на единствените по рода си дървени църкви. Малцина са онези пътешественици, които не са си мечтали поне веднъж да не се разходят из дивата, но прелестна природа на тази страна или да не разгледат някои от основните ѝ забележителности.

Със сигурност може да се каже, че най-интересният и вълнуващ начин човек да се отправи на такова пътешествие е като си резервира билет за известната Бергенска железница, свързваща Берген с норвежката столица, Осло. По този забележителен път ще прекосите живописни ледници, планини и фиорди, като в същото време освен да се наслаждавате на изумителната норвежка природа, ще можете да посетите и да разгледате архитектурните шедьоври в двата глвани града на Норвегия.

Бергенската железница е най-високо разположената железопътна линия в Северна Европа и преживяването да се вози човек на нея е наистина неповторимо. Дори според направени проучвания на различни фирми мнозина я считат за най-красивото трасе в Европа. Повечето пътници започват пътуването си от Осло, докъдето стигат със самолет или с ферибот от някой от съседните градове. След като сте пристигнали в норвежката столица, е задължително да ѝ отдадете нужното внимание.

Макар и с доста скромно население от 1 милион жители, този град е средище на норвежкото изкуство и култура. Разполага с многобройни забележителности, сред които кметстовото на града, крепостта Акерсхаус, кралския дворец и музеите на града. Отбийте се до Музея с викингски кораби и до музея "Контики", в които ще видите първите салове на предшественика Тор Хейердал и викингски кораби, датиращи от периода 9- 10 в.

Ако разполагате с повече време, посетете и съоръжението на Густав Вигеланд, който е най-значимият скултур на Норвегия. То се намира във Фрогнерпарк и представлява висок гранитен обелиск със 121 изображения на погълнати човешки тела. Разбира се, Осло може да Ви предложи още безброй забележителности, но не забравяйте, че и Берген не пада по-ниско.

Берген

Веднага след като потеглите от Осло, ще се сблъскате с красотата на планина Гол, а малко след това и с известната за всички скиори област, Устаосет. Над нея се издига планинската верига Халингскарвет, а веднага след като пристигнете във Финсе, ще се озовете на 1219 м. надморска височина, което е и най-високата точка по време на това пътешествие.

През целият път ще се изкачите на 300 моста и ще преминете през 182 тунела, а крайната точка на посещението Ви завършва в град Берген, чието пристанище се слави като най-живописното и оживено в цяла Норвегия. Наред с архитектурните забележителности в този град е добре да посетите и рибния пазар, както и са се качите с въжената железница до връх Фльойен, откъдето ще видите Берген отвисоко с цялата му красота.

Можете да използвате Бергенската железница по всяко време на годината, но дори и през лятото в тази северна държава е доста прохладно, така че си вземете достатъчно топли дрехи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Павлин Гаврилов
Павлин Гаврилов
25.02.2014 21:37
Супер оферти за пътуване..
0
0