Pochivka.com»Статии и Новини»Забележителности»Историческото шосе 66 в САЩ

Историческото шосе 66 в САЩ

Историческото шосе 66 в САЩ

Ако искате да се отправите на дълго пътешествие из САЩ, независимо дали с кола или с мотор, няма по-подходящ начин от това да поемете по историческото шосе 66. То изминава около 2/3 от територията на САЩ и има дължина от 3942 км. Това не е просто обикновен път за американците, някога е изпълнявал функциите на главна магистрала и е възпят в много песни, поеми и филми. Пътят минава през живописни природни гледки и исторически местности, напомнящи ни за уестърн филмите, които някога бяха толкова популярни.

Неслучайно е известен и с много имена. Ако чуете да се говори за Главната улица на Америка или за Пътя-майка можете да сте сигурни, че става въпрос за шосе 66, което понякога дори е наричано магистрала, въпреки че на места има наистина западнал вид. Пътят, който всъщност преминава през цели осем щата е известен и като Шосето на Уил Роджърс, който е популярен американски актьор от старото време и ненадминат пътешественик.

Шосе 66 свързва Запада с Изтока, започвайки от Лос Анджелис и завършвайки в Чикаго. Преминава през следните щати: Калифорния, Аризона, Ню Мексико, Тексас, Оклахома, Канзас, Мисури и Илинойс. Построен е през 1926 г. и се превръща в първото трансконтинентално шосе с настилка, годна за всички сезони. Пътят веднага става истински хит, възпят дори и от Боб Дилън. Много американци преминават по него през 20-те години на миналия век, търсейки по-добри условия за живот в Калифорния.

По-късно по него се насочват едни от първите туристи, решили да търсят забавления и приключения. През 50-те години на 19 в. се слага начало на строежа на магистралите и шосето започва да запада, но все още на много места то е успяло да се запази, като в повечето щати е означено като "историческото шосе 66".

Може би най-запазен е пътят в Оклахома, където задължително трябва да посетите Каубойската зала на славата, посветена на героите от Дивия запад. След Тексас, в близост до Амарило, обърнете внимание на популярния и често фотографиран паметник, познат като кадилак ранч. Представлява десет косо наклонени и забити до половината в земята кадилака.

Особено приятен е участъкът от пътя, минаващ през Аризона. По него мнозина пътешественици се сещат с носталгия за отминалото по-невинно време. В градчета като Флагстаф, Холбрук и Уилямс и днес ще срещнете класическите мотели, характерни за 50-те години на миналия век. Малко след Уилямс стария двулентов път се слива с днешната магистрала и продължава през живописните Пийч Спрингс и Хакбъри.

Шосе 66 е възпято дори от Робърт Труп, познат като Боби Труп. Този американски актьор и джазипълнител добива популярност най-вече с тази си песен, в която се пее "If you ever plan to motor west, travel my way, take the highway that's best, get your kicks on Route 66". В превод на български това би звучало горе-долу по следния начин :"Ако решиш да пътуваш с кола на запад, поеми по моя път, по най-добрия път, изкефи се по шосе 66".

Можете да се отправите на невероятното пътешествие по шосе 66 по всяко време на годината, но от края на пролетта до началото на есента е най-подходящия период, тъй като температурите са приятни и повечето забележителности, през които ще миниете, са достъпни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати