Тибетската железница

17.12.2013
Тибетска Железница

Мнозина от любителите на екстремните преживявания мечтаят да посетят Тибет, най-голямата високопланинска област на планетата. Той има средна височина от 4000 метра над морското равнище, което го прави уникален като туристическа дестинация.

Неговата площ, която е около 3 млн. кв. км., обаче е трудно да бъде разгледана. За тези от Вас, които искат да преживеят нещо наистина незабравимо е преходът с Тибетската железница, свързваща Лхаса с китайската провинция Цинхай. Общата ѝ дължина е 1956 км., като най-трудния участък е Голмуд- Лхаса, който заема около 1142 км. Тибетската железница, която е известна и като Сидзанска железница е най-високата железница в света и се смята за истинско инженерно чудо.

Само допреди 50 години никой не е и могъл да си представи, че може да съществува железница на земя, която е вечно замръзнала и на такова надморско равнище, на което дори по-малки самолети не могат да издържат дълго. Новият участък, който заема 1143 км. свързва Голмуд с Лхаса, е пуснат през юли 2006 г., докато по-старият още през 1984 г.

Това е първата железница, свързваща автономния тибетски регион с вътрешността на Китай. Причина досега да не е пускана жп.п. линия през Тибет е както високата надморска височина, така и труднопроходимия терен. Днес обаче линията е факт и с нея можете наистина да поемете на път по покрива на света.

Гледките, които ще се разкрият през Вас от Тибетската железница са несравними. Ще се натъкнете на бели ледници и голи кафяви скали, ще минете през вечно замръзналото плато с височина над 4572 м. На много места по пътя си ще видите със закритите от слънцето лица тибетски семейства, които търсят по цял ден лечебните гъби, представляващи просто кафяво стръкче, подаващо се на едва 3- 4 см над пръстта.

Тибетската Железница

Те се наричат "ярца гунбу" и растат само тук, в плодородните високопланински ливади на Тибетското плато и Хималаите. Тази чудодейна гъба е изклюително ценена заради своите качества и в момента на пазара около 500 г могат да бъдат изтъргувани за 50 000 долара. Причина за това е че тя се използва в китайската медицина за лекуване на диабет, хепатит, астма, висок холестерол и много други заболявания.

Само по новото трасе има 283 виадукта, като най-дългият от тях е с дължина от над 11 км. Особено предизвикателство е изкачването на последния проход Танггула, който се намира на 5072 метра надморска височина.

Малко след това пристигате в Лхаса, столицата на Тибет, до чийто център можете да стигнете с автобус. Там задължително посетете двореца Потала, построен през 17 в. от петия Далай Лама Лобсанг Гиатсо. Той е официално седалище на светските и духовните водачи на Тибет и се вижда отдалеч, кацнал високо над града.

Можете да предприемeте своето пътешествие по всяко време на годината, но имайте предвид, че през зимата е прекалено студено. Също така този маршрут не е подходящ за пътници със сърдечно-съдови заболявания и високо кръвно налягане, поради което всички желаещи да се качат на Тибетската железница, трябва да попълнят специална Регистрационна здравна карта.

4.4
Общо гласували: 5
5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати