Pochivka.com»Статии и Новини»Забележителности»Храмът Мая Деви в Лумбини

Храмът Мая Деви в Лумбини

Храмът Мая Деви

В югоизточната част на Непал се намира изключително място, което е считано за едно от четирите свещени будистки места. Това е областта Лумбини, известна със своя храм Мая Деви (Maya Devi Temple, Lumbini), в който според легендите се е родил Буда. Той датира от около 3 в. пр. н. е. и заради значимостта си през 1997 г. е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

За историците и за вярващите в будизма храма Мая Деви е от изключителен интерес. Много се знае относно живота на Буда, но досега няма доказателства кога точно той е бил роден. Условно се приема, че това се случва някъде около 560 г. и че умира някъде към 480 г.

Според легендите историческият Сидхарта Гаутама, който по-късно става известен като Буда, е роден в Лумбини, на мястото на което днес се намира храма. Майка му, Мая Деви, е пътувала към дома на родителите си, когато решава да спре за кратка почивка в Лумбини. Била толкова хипнотизирана от красотата на това място, че не могла да откъсне поглед от него и да се реши да продължи пътя си.

Подпряла се на едно дърво и тук, на мястото на което е храма Мая Деви, носещ нейното име, тя родила син. Отново според преданията, майка му сънува, че ще получи своето оплождане чрез Белия слон и тя наистина получава великия дар - да има сина си Сидхарта Гаутама.

Храмът Мая Деви датира от около 300 г. пр. Хр. и доскоро се считаше, че е най-старата структура в Непал. Съвсем наскоро обаче археолози са открили в основата на храма още по-древна постройка, изградена изцяло от дърво. Работейки рамо до рамо с молещите се монаси, екипите попадат на постройка, която датира още от 6 в. пр. н. е. Находката е от изключително важно значение, защото от нея може да се разбере кога наистина е роден Буда.

Друг интересен факт е, че в основите ѝ са открити корените на дърво. Според преданията за живота на Буда, той е роден докато майка му се държала за за клон от дърво. Тепърва предстои да се изследват подробно новите открития, но учените отсега са сигурни че находките ще променят схващанията относно кога е родена тази изключителна личност и ще докажат, че това се е случило много по-рано от досегашните теории.

Самият храм е изграден от тухли и е разположен в градина, считана също за свещена. В южната част на храма се намира банята, в която майката на Буда се е изкъпала преди да роди. На запад от храма пък и до днес стои стълб, направен от крал Ашока, под чието покровителство будизмът се разпространява от днешен Афганистан до Бангладеш. Според надписа на стълба Ашока е посетил Лумбини през 249 г. пр. Хр., а през 7 в. след като гръмотевица пада върху него, е разцепен на две и е ремонтиран с поставянето на метални подпори.

Можете да посетите храма Мая Деви и да му отдадете нужната почит по всяко време на годината, но е желателно да избягвате дъждовния период. Лумбини е сред лесно достъпните туристически дестинации и се намира само на около 300 км. от столицата на Непал, Катманду.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
52
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати