Pochivka.com»Статии и Новини»Планини»Планината Ахагар

Планината Ахагар

Планината Ахагар

Сахара, най-голямата пустиня в света от векове привлича към себе си авантюристи от цял свят. Запленени от суровите ѝ пейзажи или в търсене на неоткрити досега оазиси, пътешествениците се отправят смело напред сред пясъчните ѝ дюни. Тези, които успеят да стигнат до централните ѝ части, веднага остават онемели след като пред погледа им се изправи величествената планина Ахагар (Ahaggar). Смятана за едно от природните чудеса на света, тя е вдъхновила много писатели и фотографи.

Планината Ахагар, намираща се на Алжирска земя, изумява всеки, дръзнал да се запилее из просторните сахарски равнини. Насред пясъчни дюни, които продължават до там, докъдето стига погледа Ви, се издига един величествен масив, който по площ е почти колкото Франция. Често огромните му зъбери са сравнявани като тръбите на орган, тъй като природата в не малко случаи успява да сътвори гледки, оприличавани на създадените от човешка ръка неща.

Всъщност това са вулканични върхове, изградени от фонолит. Те се издигат на височина до 3000 м., а в сърцето на Ахагар се намират гранитни зъбери, покрити със 180-метров пласт базалт. Колкото и да е странно, самият планински масив Ахагар, известен и като планината Хогар, представлява високо гранитно плато.

Особено интересен е районът, познат като Атакор, в който на площ от почти 800 кв. км се срещат над 300 островърхи кули. Неслучайно туарегите, населяващи този район, са го кръстили "Асекрем", което в превод означава Края на света.

С планината Ахагар са свързани множество легенди, като най-известната е свързана с красива, млада принцеса, живееща в замък в планината, която съблазнява и след това убива всеки, който я зърне. На нея е посветен и романа "Атлантида" на Пиер Беноа от 1919 г. Във време, в което хората все още вярват на различни измислени истории, книгата наистина се превръща в хит и дори през 1925 г., когато археолози откриват скелет на жена, погребана с богатства, достойни само за принцеса, те веднага решават, че това е Антинея, красивата жена от Атлантида.

Дори Анри Лот, световноизвестен френски изследовател, се насочва към преход през Сахара в търсене на доказателства за съществуването на Антинея. През 1928 г. той открива скална рисунка на жена и веднага решава, че този образ няма как да бъде на друг освен на сирената от планина Ахагар.

Интересна е и културата на туарегите, населяващи района на Ахагар. Това са номадски племена, които водят скитнически живот. Те късно приемат исляма и всъщност името туареги означава "изоставени от Бога". Племената, населяващи многобройните оазиси в Сахара обаче доста се различават от арабските мюсюлмани. Особено по отношение на семейството. Мъжете имат само по една жена и не могат да разберат значението на думата харем. Жените, за разлика от тези в крайно ислямистките държави, не носят фередже и вземат дейно участие в семейните дела.

Ако сте решили да се отправите на далечен път из Сахара и да видите с очите си планиата Ахагар, имайте предвид, че тук облеклото е от изключително важно значение. През деня температурите в пустинята често достигат до 50 градуса по Целзий, докато през нощта падат под нулата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати