Клисурата на Дадес

Клисурата на Дадес

Мароко, известна сред туристите заради многобройните си природни забележителности и древни градове, притежаващи вековна история, винаги има с какво да изненада своите посетители. Въпреки че мнозина я свързват предимно с пустинята и величествените глинени замъци, строени от арабите, с пъстрите пазари, предлагащи едни от най-красивите ръчно изработени килими и кошници, с богато украсените с фаянсови мозайки дворци, с руините от римски селища и с издигащите се в небесата минарета на джамии, тази държава съвсем не е само това.

Наред с легендарни градове като Фес, Мекнес и Маракеш, Мароко може да Ви изненада и с невероятните си гледки към такива природни чудеса, които рядко могат да бъдат видени на друго място. Типичен пример за това е клисурата Дадес (Dadès), която поразява всяки със своите гледки. Стръмният пролом, който прорязва Висок Атлас е заобиколен от стени, които се извисяват до 500 м. в небето. Неслучайно тя е считана от мнозина за едно от природните чудеса в света.

Някога на мястото, на което сега се намират планините насред пустинята, е имало коралови рифове, разположени на дъното на море. Поради движенията на земната кора те са започнали да се повдигат, образувайки величествени планини, а реката която минава през тях е оформила замайващи пейзажи. Да се изкачиш по клисурата Дадес е истинско предизвикателство за всеки. Минавайки по тясната пътека, образувана от река Дадес човек става свидетел на сменящите цветовете си скали, които в зависимост от това по кое време на денонощието са наблюдавани, непорекъснато променят оттенъка си.

Повечето от скалните маси в областта на клисурата Дадес носят странни имена. Природата е създала форми, които лесно могат да бъдат оприличени на различни предмети от ежедневието ни. В някои от тях можем да съзрем маси и столове или подобни на животни силуети. Особено интересни са назъбените фигури, приличащи на хора, които местните наричат "Хълмовете на човешките тела".

За да стигнете до клисурата на Дадес, трябва да изминете дълъг път, минаващ през няколко пустинни градове-оазиси. Въпреки че тук гостите невинаги са добре дошли е добре да разгледате и тези градчета и да се запознаете с културата на берберите. Почти всички са последователи на исляма, но продължават да поддържат свобствените си традиции и обичаи. Те са сред най-древните обитатели на Мароко и наричат себе си имазиген, което в превод означава свободни и благородни хора. За разлика от арабите, които решили да се заселят в по-големите градове, берберите предпочели по-неблагоприятните условия на планините и пустините, където можели да живеят на свобода, далеч от суматохата и врявата на ежедневието.

Отношението на берберите към жените също е доста по-различно от това на арабските ислюмисти. Те имат повече права и участват дейно в решаването на семейните въпроси. Ходят незабулени и често се случва, особено напоследък, да се омъжат по любов. В един от близките градове се организира дори традиционен панаир, на който 14- 15 - годишни момичета се пазарят за цената си с потенциалните си бъдещи съпрузи. Ако се стигне до съгласие, родителите им уреждат сватбата.

Можете да посетите клисурата Дадес и да се запознаете с нейната природна красота, както и с народите, обитаващи околността ѝ по всяко време на годината, но за препоръчителни се смятат месеците от октомври до май.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати