Коле ди Вал д`Елса

07.01.2014
Коле ди Вал д`Елса

В северозападната част на италианската провинция Тоскана се намира един не много популярен, но в същото време изключителен град. Това е Коле ди Вал д`Елса (Colle di Val d'Elsa), в който са запазени многобройни архитектурни шедьоври от Средновековието. Макар и да стои в сянката на Флоренция, Пистоя, Арецо и други световноизвестни градове на Тоскана, той в никакъв случай не е по-малко интересен от тях, защото тук на малка площ са събрани множество забележителности, заслужаващи интереса Ви.

Коле ди Вал д`Елса е разделен на Горен и Долен град. Коле Алта, Горният град, е от изключителен интерес за тези, които се възхищават на средновековното изкуство. Особена гордост за тази част на града е че тук през 1231 г. е роден Арнолфо ди Камбио, построил Палацо Векио във Флоренция. В Долния град пък, който всъщност е Новият град, можете да се разходите из многобройните магазинчета, продаващи всякави кристални изделия.

Предвид древната история на региона, забележителностите на града са многобройни, като повечето от тях са разположени в Коле Алта. Ето само тези от тях, които в никакъв случай не трябва да пропускате:

- Катедралата, която е отворена всеки ден, но в неделя е предвидено провеждането на меса. Тя притежава уникален мраморен амвон, на който се вижда изображението на Мадоната, дело на Джулиано де Маяно. През 1603 г. фасадата ѝ е претърпяла сериозни промени с цел реставрация.

- Палацо Кампаня, който е построен на виадукт през 1539 г. Внушителният му вид всъщност представлява вход към Коле Алта и е постигнат през 1539 г. от Бачио д`Агноло.

- Археологическият музей, който се намира в горните части на Палацо Кампаня. В него има изложени експонати, показващи традиционните етруски погребения. През годините самата сграда е имала различни предназначения, като за един период от време е била превърната дори в затвор. На много места са запазени оцелелите надписи от 20-те години на миналия век, когато затвориниците са изписвали стените на двореца с различни послания.

- Музео д`Арте Сакра, който е част от Музео Сивико. В него можете да разгледате уникални фрески от 14-ти век и най-вече ловни сцени, дело на Бартоло ди Фреди. Интерес представляват и платната от Сиена, както и колекцията от етруски глинени предмети.

- Музео Сивико, който се намира в Палацо де Приори, чиято фасада е богато декорирана. Има малка колекция от училището по изкуствата в Сиена, множество експонати, открити от времето на етруските и модел на Стария град на Коле Алта.

- Романската църква Санта Мария ин Каноника, която има проста камбанария и каменна фасада, декорирана с тухли. Интериорът ѝ е украсен през 17-ти век от Пиер Франческо Флорентино. Показани са множество сцени от живота на Мадона и Младенеца.

- Порта Нова, която представлява голяма романска крепост, дело на Джулиано да Сангало от 15 в. Идеята за построяването ѝ е да пази от атаки пътя, идващ от Волтера. Разполага с две цилиндрични кули, които се виждат отдалеч и приковават погледите на минувачите с величието си.

Можете да посетите Коле ди Вал д`Елса по всяко време на годината, но ако решите да го направите през по-студените зимни месеци, имайте предвид, че е добре да пробвате и червеното вино, с което Тоскана е известна по цял свят.

4.3
Общо гласували: 3
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати