Pochivka.com»Статии и Новини»Забележителности»Червеният плаж в Панджин

Червеният плаж в Панджин

Червеният плаж в Панджин

Мнозина са чували за Червения плаж в Санторини, който всяка година е посещаван от хиляди туристи. Не толкова прочут е Червеният плаж в Панджин (Panjin Red Beach), Китай. Съвсем необосновано. Въпреки че тук всъщност пясъкът не се вижда от буйната червена растителност, която покрива цялата област, и че не е място, на което можете да се излегнете под чадъра с коктейл в ръка, той е истинско чудо на природата.

Разположен в най-влажната зона в този район, той е част от най-голямото тръстиково блато в света. Въпреки липсата на каквато и да е реклама, през последните години Червеният плаж в Панджин придобива все по-голяма популярност и е едно от най-посещаваните места в провинция Ляонин.

Червеният плаж в Панджин се намира на около 30 км. югозападно от град Панджин, който е известен като третото по богатство на петрол място в Китай. Като част от изпълнението на стратегията за съживяване на старите промишлени бази в Североизточен Китай и развитието на крайбрежната икономическа зона в провинция Ляонин, Панджин е изключително значим град по отношение на използването на природните ресурси и се явява удобен транспортен център с отлично географско местоположение, който да служи за нуждите на бързо развиващите се предприятия на петролната индустрия. Изненадващ е фактът, че именнно в близост до такъв индустриализиран град, можете да се натъкнете на една от най-очарователните природни гледки.

Обаянието на Червения плаж в Панджин се дължи не само на неговия неестествен цвят, но и на факта че през него преминават множество мигриращи птици, пропътували огромни разстояния от Югоизточна Азия до Австралия. Ако имате късмет, тук ще можете да видите тюлени и гигантски костенурки, които наистина поразяват с размерите си. Тази екосистема се явява дом на около 400 вида диви животни и на над 260 вида птици.

Това е причина по-голяма част от територията на Червения плаж в Панджин да е защитена, тъй като разнообразието от застрашени от изчезване птици е огромно. Това е едно от малкото места по света, на които можете да видите черноклюнести чайки и не толкова известните птици-кранове, поради което плажът често е наричан Домът на крановете.

Необичайният червен бряг се намира с естуара на река Ляохе и е придобил неестествения си цвят поради наличието на определен тип "трева", която е в състояние да се възпроизведе в крайбрежната почвата само по време на взаимодействието ѝ със соли. Тези плевели растат през април и май и първоначално покривката е оцветена в съвсем типичния за блатата зеленикав цвят. С настъпването на есента, обаче, пейзажът корено се променя. Морските плевели, известни като Суеда, придобиват наситено червен цвят, който покрива целият район.

Именно това е и най-подходящото време за посещение на Червения плаж. За туристите има специално изградени мостове, от които могат да наблюдават бунта на червената растителност и да заснемат тази уникална гледка. Не се учудвайте, че повечето места са недостъпни за туристите с цел съхраняване на естествения облик на региона. Още през 1988-ма година Червеният плаж в Панджин е обявен за резерват, но дори и малките му части, които са свободна зона, могат да Ви накарат никога да не забравите това място.

Снимка: amazinglist.net

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
53
41
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати