Pochivka.com»Статии и Новини»Планини»Планината Тианзи

Планината Тианзи

Планина Тианзи

Китай е една от страните в Азия, която може да се похвали с редица причудливи природни гледки. Наред с невероятни, обрасли от буйни гори местности езера, изпъстрени в различни нюанси и зашеметяващи водопади, тази страна може да похвали и със своите очарователни планини.

Наистина уникална е Тианзи (Tianzi Mountain), разположена в провинция Хунан. Тази невероятна планина е сред най-посещаваните в тази част на Китай и е считана от мнозина за едно от чудесата на природата. Характеризира се с множество каменни зъбери, които се издигат на около 1250 м. надморска височина и предлага незабравими гледки за своите посетители.

Като част от национален парк Улинъюан, който е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство, Тианзи може да предложи на своите посетители над 3000 уникални върхове, образувни в резултат на атмосферните влияния върху местните скали, изградени от пясъчник и варовик. Ще можете да разгледате и многобройни водопади и езера, естествени мостове и тайнствени пещери.

В превод Тианзи означава Син на Небето. Името се свързва с името на Ксианг Дакун, лидер на етническата група Ту през последните години на династия Сонг (1127-1279). Той е предводител на революцията през този период на китайската империя и сам се е кръстил Син на Небето.

Обичайните туристически маршрути минават през много исторически места и поради тази причина е добре да се включите в организирани обиколки с гид, от които ще можете да научите много за миналото на Китай през 2- 3 в.

Различните върхове имат свои имена, свързани най-вече с живота на Ксианг Дакун. Сред най-известните е този, познат като Поднасянето на цветя от феите. Кръстен е така, защото според преданията, след смъртта на Ксианг Дакун, който се бори до финала с враговете си, той скача от върха на тази скала.

Тианзи

Влюбена в него девойка започва да претърсва планината, за да може да го открие и по време на обиколките си из трудно достъпния терен тя пръскала цветя над скалите, докато накрая не се превърнала в каменна статуя.

Можете да посетите Тианзи по всяко време на годината, защото със смяната на сезоните се сменят и природните гледки. Когато над нея са надвиснали мъгли, планината придобива неописуема мистика, вдъхновила не малко поети и художници.

Морето от облаци изглежда необятно на сиянието на лунната светлина, а денем ако е лято и слънчевите лъчи огряват високите борови гори, пейзажът поразява със своята красота. Същото важи и за зимните месеци. Тогава прорязващите небето зъбери на Тианзи се покриват с пухкав бял сняг и човек лесно би си помислил, че се намира на върха на някой айсберг.

Най-подходящият начин, по който можете да разгледате Тианзи е ако се качите на лифта, който се изкачва на огромна височина и от който гледките изглеждат като от птичи поглед.

Ако сте по-ентусиазирани катерачи и искате да зърнете прелестите на планината отблизо, имайте предвид че времето се променя рязко дори и през летните месеци, поради което топлите дрехи и удобните обувки се явяват задължителни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
50
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати