Планина Рорайма

Планина Рораима

Една от най-старите формации на Земята се намира на територията на Венецуела, Гвиана и Бразилия. Тя е на изненадващата възраст от над 2 милиарда години и от векове привлича погледите на всички посетители на Южна Америка. Известна е като планината Рорайма (Mount Roraima) и се явява една от най-високите равни планини в света, достигащва височина от 2810 м.

Въпреки че местното население от векове е познавало чудния свят на Рорайма, за нея европейците научават едва през 1596 г., когато излиза книгата "Откриването на Гвиана" на Уолтър Райли. В нея тя е описана като приличаща на кулата на огромна църква и въпреки слуховете за всякакви скъпоценни камъни, които се крият по върховете ѝ, Райли не успява да я изкачи. След като е последван от много други ентусиасти, Рорайма е покорена едва през 1884 г.

От Рорайма извират едни от най-големите и пълноводни реки на Южна Америка. Това са безспорния фаворит Амазонка, следвана от Ориноко и Есекино. Това е и причината с планината да са свързани множество легенди, които се носят от уста на уста сред местното население.

Заради необичайните гледки, които могат да се видят само тук, както и заради извиращите велики южноамерикански реки, планина Рорайма е известна като Домът на богинята Куин - прародителката на цялото човечество и като Майката на всички води.

Рорайма пленява всеки неин гост, дръзнал да я посети, не само с необичайната си плоска форма. Тя е дом на голямо разнообразие от животни и растения, които могат да се срещнат само тук и голяма част от които са сред защитените видове.

Впечатляващи са саваните, които я обграждат, пясъците с розовеещ цвят и многобройните екзотични цветя, които по време на пролетта и лятото превръщат огромни площи от подножието ѝ в пъстри цветни килими.

Рораима

В близост до тях пък се чува ромоленето на буйни водопади, представляващи прекрасен пейзаж за картината на някой опитен майстор на четката. И не на последно място идват кристално чистите езера, чието дъно се вижда с просто око и очарова всички любители на красотата на природата.

На територията на Гвиана Рорайма се явява най-високата платовидна планина, достигаща дължина от 14 км. Цялата природа около нея е известна като Изгубените светове на Конан Дойл, защото именно местните пейзажи са вдъхновили знаменития писател да напише своя роман "Изгубеният свят", превърнал се в бестселър.

Можете да посетите Рорайма по всяко време на годината, но имайте предвид, че дъждовете тук са почти ежедневни. Това е причината за развитата буйна растителност, дала дом на множество ендемични видове. Също така е важно да знаете, че тази планина е много трудно достъпна и обикновено преходите през нея продължават поне по пет дни с опитни водачи.

Трябва да сте в добро разположение на духа, предприемайки такова пътешествие, но то със сигурност няма да Ви разочарова. Задължително се свържете с местните туроператорски фирми, от които можете да се сдобиете с пълна екипировка и всичко необходимо, за да се включите в този незабравим преход.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
51
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати