Канди

Град Канди

Известен като Свещеното сърце на Шри Ланка, град Канди (Kandy), е сред най-красивите съкровища на тази държава, разположена в Индийския океан. Той е най-важното светилище на будистите в страната, тъй като в него се намира Храмът на зъба на Буда. Според легенда кучешкият зъб на Буда бил спасен от погребалната клада в Индия през 543 г. пр. н. е. и тайно пренесен в Шри Ланка някъде около 4 в. сл. н. е. в косите на неизвестна принцеса. Смята се, че който притежава зъба, има божественото право да владее тази земя.

В Канди, в специален скрин, се съхранява тази безценна реликва и веднъж в годината се разнася от храмови слонове, които са украсени с наметала, изработени с техниката батик из улиците на града. Това се случва на празника Есала Перахера, представляващ тържествено шествие десет дни преди пълнолунието през юли-август. В продължение на пет дена церемонните и танците пред петте главни - будистки и индуистки храмове не спират, превръщайки този иначе спокоен град в един от най-оживените.

Канди се намира в централна Шри Ланка и е населяван от около 125 000 души. Този тучен и зелен царски град е разположен в близост до спокойно изкуствено езеро в красива долина, насред която се издигат обрасли от буйна растителност хълмове. Тъй като градът е място, на което сингалските царе са се съпротивлявали в продължение на векове срещу португалските офанзиви, забележителностите в него са безброй. Като цяло най-голям интерес представляват древните будистки и индуистки храмове, които са изключителен пример за хармонията и смесването на двете религиозни течения.

Около 60 % от всички жители на града изповядват будизма, но под неговата най-първична форма. Според нея всеки човек може да достигне нирвана само чрез собственото си познание, без да търси чужда помощ. Останалата част от населението са предимно индуисти, които на големия будистки празник Есала Перахера излизат редом с будистите и се включват рамо до рамо с тях в празненствата. След като изминат петте дни и нощи, шествията тръгват от светилищата към Храма на Зъба.

Те са изключително грандиозни, с множество костюмирани танцьори и музиканти, артисти и акробати, ходещи на кокили, размахващи шарени ленти или жонглиращи с факли. Всичко това е съпроводено от десетки слонове, наметнати с прелестни перелини с порблясващи по тях пайети. На финала, пред Храма на зъба, се събират над сто слона, предвождани от най-големия мъжки слон, носещ копие на свещения зъб.

Канди, Шри Ланка

Дори и да не присътвате на фестивала Есала Перахера, градът пак може да Ви предложи много забавления. Можете да разгледате Националния музей, да се разходите до Кралския дворец и до светилището Удауата Келе. Интерес представлява и храмът Ланкатилака Раджа Маха, който се издига на върха на скала на около 12 км. от Канди. Той е основан през 14 в. и архитектурата му е истински пример за съчетанието на будисткия и индуисткия култ.

Ако решите да се насочите към Канди, непременно посетете стадиона по крикет "Асигирия", за който мнозина твърдят, че е най-красивият в света. Само на около 40 км. от града пък се намира сиропиталището за слонове, в което ще можете да видите как тези величествени животни се къпят и хранят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
50
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати