Бахария

16.01.2014
Бахария

Египет, известен най-вече с пирамидите си, удивлява туристите и с многобройните си оазиси, скътани в пустинята Сахара. Буквално насред нищото се намира оазисният град Бахария (Bahariya), разположен на около 185 км. от Фарафра. До него се стига на гърба на камила, което превръща пътуването в незабравимо преживяване. Макар и не толкова известно като туристическа дестинация това градче удивлява всеки негов посетител.

Бахария е населяван от около 33 000 души и още от времето на фараоните е бил известен като едно от местата, на които са се отглеждали първокачествени плодове. От около 700 г. пр. н. е. от тук се е изнасяло палмово вино чак до долината на река Нил, а днес се отглеждат предимно маслинови дръвчета и кактуси. Бавати, живописното укрепление в центъра на оазиса, все още е обградено от палми и старинни домове.

Сред основните атракции на Бахария е Музеят на наследството, в който измежду останалите експонати се отличават монументалните скулптури на Мохамед Еед.

Аин Бишму, изворите, намиращи се на запад и на север от оазиса, се използват като обществени басейни, къпални и миялни.

Руините на Храма на Александър Велики (332 г. пр. н. е.) се простират до древен некропол, останал от времето на Птолемеев Египет. По-добре запазен е Храмът на Аин ал-Муфтела, устроен по време на 26-тата династия. Заслужава си да бъдат посетени и Черните планини, намиращи се само на 7 км. от Бахария.

Интересно е да се спомене, че през 1996 г. в близост до Храма на Александър Велики са намерени над 100 гръко-римски мумии. Открити са съвсем случайно. Магаре се е заклещило в дупка насред пясъчната пустош и любопитният му собственик е започнал да разкопава мястото. Изключително добре запазените мумии са били богато накичени със злато, а до тях са открити скъпи предмети, целящи придружаването на собствениците им в отвъдното.

Досега са открити над 100 мумии, но археологическите разкопки продължават и днес. Според специалисти е възможно този обект да се окаже най-голямата гробница на Египет и да бъдат намерени над 10 000 мумии. Тъй като дейностите по разкопаването на скритите съкровища все още продължават, този обект не е отворен за посетители.

На около 20-тина км. в южна посока от Бахария започва Черната пустиня. Тя се е образувала от навяванията на вятъра, носещ миниатюрни отломки от черни скали. Още по на юг в далечината се вижда и Кристалната планина, която е особено красива по залез слънце.

Наред с впечатляващите постройки и многобройните джамии в Бахария интерес представляват и традиционните дейности на местното население. Музиката има огромно значение за ежедневието на уахатите. Тези потомци на либийските бедуински племена използват за музиката си предимно флейта, барабани и симсимия. Особено тържествен става оазисът, ако попаднете на някоя сватба. Тогава всички наизлизат от домовете си и започва нестихваща веселба.

Можете да посетите Бахария по всяко време на годината, но разгара на туристическия сезон е от декември до март.

4.5
Общо гласували: 4
5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати