Pochivka.com»Статии и Новини»Забележителности»Скрития плаж на островите Мариета

Скрития плаж на островите Мариета

Скритият плаж на островите Мариета

Мексико е една от най-посещаваните туристически дестинации, разположени в Северна Америка. Въпреки местоположението си културата на тази огромна държава, по-голяма близо 18 пъти от България, спада безусловно към тази на Южна Америка. Страната е известна с живописната си и разнообразна култура, както и като дом на едни от най-древните и развити цивилизации.

Великолепното разнообразие на природата, откриващо се сред скалистите вериги, вечнозелените тропични гори и изгорелите от слънцето пустини дава на Мексико сериозна преднина по отношение на туризма. Повечето посетители на тази държава идват тук да вкусят от уникалния ѝ растителен и животински свят, да открият отдавна изчезнали култури, да се запознаят с обичаите и традициите на местното население, да пробват световно известната мексиканска кухня и не на последно място да посетят някои от превъзходните ѝ плажове.

Съвсем наскоро на мексиканските острови Мариета, които представляват архипелаг, оформил се в резултат на вулканичната дейност в миналото, става достъпен за обществеността един уникален плаж (Hidden Beach Marieta), който удивлява с грандиозността си всеки негов посетител. Друг като него надали има по света. Това се дължи на формиралата се върху него естествена скална шапка, която играе отчасти ролята на чадър и предлага възможност на туристите да се скрият от жаркото слънце.

Но не това е основното. Красотата му се дължи най-вече на заобикалящата го девствена природа, както и на романтичния чар, който излъчва. Неслучайно е наречен Плажът на любовта и е посещаван предимно от влюбени двойки, търсещи по-голямо уединение.

Плажът на любовта е създаден съвсем случайно. Тъй като осотровите поради неизвестни причини са все още необитаеми, през 1900 г. мексиканското правителство решава, че са идеалното място за провеждане на военни обучения с експлозиви. На тях не живеят хора и района се оказва особено подходящ за тази цел. Предполага се че именно по този начин се е оформила грандиозната шапка над плажа, който в продължение на около век остава недостъпен за обществеността.

Макар че няма доказателства за тази версия, специалистите и изследователите са на едно мнение за причината, довела до образуването на тази и други подобни гледки на островите. Дори Вентура Осорио, осигуряващ разходките до плажа, обяснява: "Самият плаж най-вероятно е образуван преди Първата световна война, тъй като мексиканското правителство е използвало островите като целева военна практика. Тези контролирани бомбардировки са били причината за образуването на множество пещери и други уникални скални образувания по островите Мариета. Смята се, че скритият плаж е създаден в резултат на тези фактори, съчетани с ерозията на скалите около него, дължаща се на местните климатични условия."

Това че днес Плажът на любовта, известен и като Скрития плаж, е една от основните атракции на Мексико се случва благодарение на Жак Кусто, който чрез свои публикации успява да убеди правителството на Мексико да обяви островите за национален парк. Оттогава до днес те привличат хиляди туристи от цял свят, искащи да зърнат този прелестен феномен, скрит на островите Мариета. Всеки посетител попада в един различен свят и не може да повярва на очите си какви гледки се разкриват пред него. През 2008 г. тайният Плаж на любовта е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство, с което се цели най-вече опазването му за бъдещите поколения.

Можете да посетите Плажът на люобвта по всяко време на годината, но е най-добре да избирате зимните месеци, когато водата е най-чиста. За да стигнете до него е необходимо да изминете 50-метров воден тунел, но тъй като разстоянието е кратко и не е никак дълбоко, няма да имате нужда от специална екипировка. За да стигнете до това уникално място обаче трябва задължително да си извадите разрешително. Ловът и робиловът са абсолютно забранени и се наказват със сериозна глоба.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
51
43
33
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати