Pochivka.com»Статии и Новини»Замъци»Замъка Вараждин

Замъка Вараждин

Замъка Вараждин

В северозападната част на Хърватия се намира един изключителен град, който е известен като любимо място на бохемите и хората на изкуството. Известен е като Вараждин и в него обичат да творят едни от най-известните за страната художници и музиканти и всякакви хора на изкуството.

Градът е разположен на река Драва, близо до границата с Унгария и е в непосредствена близост до известното езерото Балатон. До 1776 градът е бил столица на Хърватия, но заради ужасният пожар, сполетял го през същата година, който почти напълно го разрушава, столицата е преместена в Загреб.

Вараждин бързо се възстановява и днес е голям туристически център, привличащ към себе си посетители от цял свят. Наред с отлично запазени древни крепости, църкви и манастири, той се гордее със своя замък, известен като Вараждин или Стари град (Varazdin, Stari grad). Той е любимо място на местните жители, които използват околностите му за разходки и организиране на пикници и една от основните атракции за туристите, които го посещават, за да надзърнат в открития в него музей.

Замъкът Вараждин се намира в централната част на града. Представлява красива чисто бял постройка с червени покриви и сравнително изчистена форма. Въпреки напредналата си възраст той е много добре запазен.

Замък Вараждин

Построен е през 14 в. в ренесансов стил и през годините е претърпял на няколко пъти сериозни ремонтни и възстановителни дейности, благодарение на които днес отново блести в целия си блясък. Това е един от малкото замъци в Европа, който въпреки реставрациите е съхранил ренесансовия си облик.

Историята на замъка Вараждин е свързана с историята на града. През 1209 г. Вараждин е първият царски град в северната част на Хърватия. Въпреки че постройката, която се вижда днес, датира от 14 в., идеята за построяване на замък идва още през 12 в. Тогава тези земи са принадлежали на някои от най-влиятелните фамилии в региона. През 1585 г., след като замъкът вече е построен, той става собственост на семейство Ердоби и остава тяхно владение до началото на миналия век. Може би най-значимата реконструкция замъка претърпява през 1544 г. През този период той вече е имал кръгли кули и ров, който се пълни с вода от река Драва и който вече отдавна е запълнен със земя.

От 1925 г. замъкът е превърнат в един от най-значимите музеи на града, в който можете да разгледате много интересни експонати от областта на етнографията и археологията. Показана е богата колекция от картини, оръжия, керамика, скулптури, бижута и всякакви ценни предмети от древността до наши дни. Няма да останете равнодушни и към залите на замъка, обзаведени в духа на най-разнообразни стилове от миналото като Ренесанс, Барок и Рококо.

Тъй като е разположен насред тучни ливади, местните жители обичат да прекарват уикендите си в околностите му и често си организрат барбекюта на чист въздух сред забележителна природа.

Можете да посетите замъка във Вараждин по всяко време на годината, но ако искате да разгледате и околностите му е добре да избирате по-топлите пролетни и есенни месеци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
53
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати