Pochivka.com»Статии и Новини»Пещери»Пещерата Амарнат

Пещерата Амарнат

Амарнат

Индия, известна като страната на тигрите и храмовете е и страната на индуизма. Той е определящ фактор за живота на над 800 милиона индийци не само като религия, но и като начин на съществуване. Някои се молят на много индуистки божества, сред по-познатите ни Шива или Вишну, докато други почитат само един бог. Индуизмът, който е възникнал в държавата преди около три хилядолетия, определя и днес характера на индийското общество.

Той е оставил своите следи в изкуството и културата на държавата, за което свидетелстват редица храмове и свещени места, към които индийците всяка година предприемат походи. Едно от най-известните свещени места, към които се стичат хиляди поклонници, е пещерата Амарнат (Amarnath cave), намираща се в северноиндийския щат Джаму и Кашмир. Истински рекорд от посетители е постигнат през 2011 г, когато са регистрирани 634 000 души, изключително само индуисти.

Пещерата Амарнат се намира на 3882 м. надморско равнище в сърцето на Хималаите. За основна нейна забележителност се счита леденият сталагмит, почитан от вярващите като символ на бог Шива - Богът на разрушението и обновлението.

Според индуистите бог Шива е един от върховните богове, който притежава изключителна сътворителна сила, води битки с асурите и със злите духове и побеждава. Характерното за бог Шива е, че той има три глави. Средната му глава е по-висока, показваща Шива-Пазителят. Отляво е Шива-Разрушителят с вечното око - с третото око, който всичко вижда и всичко знае.

Този образ изглежда доста зловещ за мнозина, тъй като Шива е представен със стиснати устни, защото руши, а в косите му са вплетени змии. Отдясно е Шива-Създателят, напомнящ със своите меки контури на образа на жена. Считан от мнозина за Върховния Бог, храмовете и свещените места, посветени на него, са едни от най-важните обекти в живота на индуистите.

Пещерата Амарнат

Всяка година към Амарнат се отправят хиляди индийци, които изминават през изключително тежки климатични условия и труден терен, за да посетят пещерата и да отдадат своята почит към Шива. За съжаление тези походи, съставени от безброй хиляди души, оказват доста негативно влияние на околната природа. Освен това са и истинско изпитание за самия регион на Кашмир, който от дълги години се бори за независимостта си от Индия.

За него се борят и Китай и Пакистан, поради което тълпите от поклонници винаги се охраняват. Макар това да изглежда неприемливо начинание за доста европейци, броят на индуистките поклонници, тръгнали към Амарнат рядко спада под 350 000 души. Важно е да се спомене, че тази цифра не се отнася за цялата година, тъй като пещерата е отворена за посещение само през месец шараван, който съвпада с месеците юли и август.

Пътуването до Амарнат винаги е дълго и мъчително, най-вече заради голямата надморска височина и лошите климатични условия, но пък винаги е изпълнено с тръпка до постигане на заветната цел. Заобиколена от красиви долини и планини, пещерата Амарнат се радва на голям брой посетители, отправили се към нея, за да усетят божественото.

Ако решите и Вие да се отправите към свещената пещера, трябва да имате в предвид, че климатичните условия са много несигурни. Дъжд или снеговалеж могат да се изсипят сякаш от нищото по всяко време или място в планината. Резките промени в температурата са обичайно явление, като през повечето време, дори и през летните месеци, температурата рядко се качва над минус 5 градуса по Целзий.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати