Pochivka.com»Статии и Новини»Замъци»Замък Тракошчан

Замък Тракошчан

Замък Тракошчан

Хърватска, една от най-интересните за посещение европейски държави, привлича огромен брой туристи най-вече заради многобройните си средновековни постройки. Величествени църкви и катедрали, крепостни стени и дворци напомнят за отдавна отминали времена, към които голяма част от местните жители все още искат да се върнат.

Един от най-интересните замъци е Тракошчан (Trakoscan Castle), който от 1953 г. функционира като музей. Разположен е в природен парк с изкуствено езеро и впечатлява своите посетители не само със запазения си вид, но и с величествената природа, която го обгражда.

Замъкът Тракошчан се намира в Северозападна Хърватия, на около 20 км. от Крапина и на около 40 км. от Вараждин. През вековете е бил пристрояван много пъти, като са добавяни много нови етажи и допълнителни кули. Той впечатлява посетителите си с великолепието си и ги кара често да се връщат на това място, за да усетят неговото величие и спокойствието, което излъчва.

Застанала на върха на малък хълм, тази бяла постройка с червени покриви и обли кули, датира от 13 в., но видът, в който се вижда днес е постигнат през 1856 г. От 1953 година замъкът е превърнат в музей, където са изложени ценни образци на барокови мебели и малки предмети.

От елементите, които задължително трябва да видите от фасадата, са входната кула с подвижния мост и рицарската зала, в която са показани пушки, оръдия, ризници, знамена, алебарди и огромна колекция от портрети.

Замъка Тракошчан

Името на замъка е свързано с легенда, според която в миналото хората са съзряли дракон, застанал на камък в гората. Тракошчан идва от думата "дракон" и наставката "shchan" (шан). Шан от немски пък произлиза от щайн, което в превод означава камък. Цялата дума Тракошчан означава Дракон върху камък.

И наистина "драконът", застанал на хълма, е впечатляващ. Този огромен имот разполага с езеро, прелестен дворец и няколко запазени допълнителни постройки. В допълнение към историческите забележителности има и красиви защитени гори, в които има туристически маршрути, както и пътеки за пешеходни и велосипедни разходки.

Ароматите в залите на замъка, скърцащите дъски, тежките старинни мебели и избелелите стени карат посетителите на Тракошчан да се почувстват сякаш са се върнали два века назад във времето. Мнозина негови гости споделят, че са си мислели, че се намират в някоя кралска резиденция, която се използва само няколко пъти в годината. Особено впечатление прави дървеният гардероб, проектиран по образец на катедралата в Милано, както и многобройните столове с ръчно резбовани дървени облегалки, от които Ви гледат различни лица.

Разхождайки се из вековните гори и зелените тревни площи, заобикалящи замъка, лесно можете да си представите как е протичал животът някога тук. Ако забравите за асфалтираните пътеки, съвременните дрехи на служителите и многобройните туристи, Тракошчан и околностите му изглеждат по начина, по който са изглеждали преди векове.

Можете да посетите замъка Тракошчан по всяко време на годината, но ако искате да се раходите и из красивата му околност, е добре да изберете по-топлите и приятни пролетни и летни месеци. За да стигнете до двора на замъка и музея трябва да си направите кратка разходка по удобния асфалтов път, след което ще се качите по дървените стъпала, които обаче не са подходящи за хора с двигателни проблеми.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
50
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати