Манарола

26.01.2014
Манарола, Италия

Италия, една от най-известните туристически дестинации в Европа, е истински блян за търсачите на антични църкви и катедрали, средновековни дворци и крепостни стени, а многобройните ѝ разположени на Средиземно море градчета са любими за предпочитащите отдих и релаксация. Сред забележителностите на тази слънчева държава, няма как да не се спомене едно наистина райско кътче, известно като Чинкуе Тере.

Разположено в района на Лигурия, този приказен рай се състои от пет селца, всяко от които притежаващо собствен чар. В превод Чинкуе Тере означава Петте Земи и в случая това се отнася за Риомаджоре, Манарола, Корниля, Вернаца и Монтеросо ал Маре, кацнали между два носа, върху скалистото крайбрежие на Лигурия в Северозападна Италия.

Мнозина предпочитат да отседнат в Манарола (Manarola), най-старото селце от петте, защото въпреки че няма плаж или каквито и да е други екстри, то разполага с неустоим чар, който омагьосва всеки, който реши да го посети. Градчето представлява смесица от пастелни къщи и тесни, криволичещи улички, сгушили се на върха на скала, буквално на прага на морето. В това селце се намират и най-плодородните лозя, които отчасти скриват Манарола от погледите на посетителите, за да може тя да се разкрие изведнъж в целия си блясък.

И в петте селца на Чинкуе Тере се произвежда изключително висококачествено вино, но Манарола се слави като победител в надпреварата на местните винарни. Тук се предлагат сухото "Чинкуе Тере" и полусладкото "Скиакетра". Първото се произвежда от три различни сорта грозде и обикновено е предпочитаното вино към всякакви ястия. Второто за мнозина е прекалено сладко. Това десертно вино се произвежда от късната реколта и заради по-натрапчивия си вкус се пази предимно за по-тържествени поводи.

Манарола

Също така не забравяйте, че в Лигурия се е появил сосът Песто. Климатът тук е особено подходящ за отглеждането на босилек, поради което пестото в Лигурия е считано и за най-качественото и ароматно. Жителите на Манарола често смесват пестото с чесън, кедрови ядки, зехтин и сирене. Заведенията на Манарола са непретенциозни и уютни и предлагат всякаква домашно приготвена храна. Сред специалитетите се отличават морските дарове, а за истински шедьовър за кулинарните умения на местните жители се счита рецептата им за приготвяне на аншоа.

Обикновено за да стигнете до Манарола трябва да минете по Пътя на влюбените, който тръгва от Риомаджоре. Този издълбан през 20-те години на миналия век маршрут, е считан от мнозина за най-живописния и романтичния. Ако не сте настроени за пешеходни разходки, можете да поемете своето пътешествие от Специя. Там личните автомобили се изоставят и се хваща влак, който има спирки и в петте селца.

Можете да посетите Манарола и Чинкуе Тере по всяко време на годината, но за предпочитане се насочете към месеците от март до май. Тогава времето е приятно за разходки и обикновено липсват тълпи от туристи. Ако искате да разгледате и останлите селца, трябва да поемете по Синята пътека, която е с дължина от 11.3 км. За тази цел ще Ви е необходим около един ден.

4.5
Общо гласували: 2
5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати