Папаколея Бийч

Папаколея Бийч

Като една от най-желаните туристически дестинации САЩ определено има с какво да грабне погледите на своите посетители. На огромната ѝ територия могат да се видят много природни феномени, единствени по рода си, които привличат към себе си многобройни туристи от цял свят.

Америка не е само Вашингтон, Ню Йорк или Лас Вегас. Очарованието ѝ трябва да се търси не из претъпканите и шумни улици на мегаполисите, а там, където рядко е стъпвал човешки крак. Известна като страна на контрастите, САЩ наистина разполага с такива екзотични кътчета, каквито рядко могат да бъдат срещнати на друго място по света.

Тук, разбира се няма как да не се споменат Хаваите, интригували от векове всички авантюристи. Предпочитана туристическа цел от световноизвестни филмови и музикални звезди, плажовете на Хаваите се радват на нестихващ интерес, който дори голямата отдалеченост до тях не е в състояние за възпре.

Именно тук, на Хаваите, се намира един уникален плаж, известен като Плажът на зеления пясък или Папаколея Бийч (Papakolea Beach). Разположен е в залива Махана, близо до Саут-Пойнт на Големия остров от групата на хавайските острови. Това, което го отличава от останалите плажове по света е, че пясъкът му има зелен цвят. На планетата има само още един такъв плаж, който също се намира в САЩ. Казва се Гуам, но все още не е придобил популярността на Папаколея Бийч.

Папаколея Бийч е от тези атракции, за които трябва специално разрешително. Таксата е символична, но по-големият проблем се състои в трудната му достъпност. Ще трябва да си отделите поне 4 часа път, за да стигнете до него, но е сигурно, че няма да съжалявате. Добре е да си вземете подходящи дрехи, тъй като преходът през дюните, образувани от засъхнала лава, може да е доста неприятен, ако няма слънце. Дори и тогава, мястото си остава доста ветровито и усойно.

Своя уникален маслинено зелен пясък, Папаколея Бийч дължи на полускъпоценните камъни оливин. Този минерал е често срещан във вулканичните скали на изригналия Пуу Манахю, а тук, в тази област, тези малки зелени вулканични камъни произхождат от крайбрежните конуси, обграждащи малкия залив. В продължение на много години въздействието на океана е довело до тяхната ерозия, превръщайки ги във фин пясък с уникален зелен цвят. Наистина е странно да си представите какво е усещането да ходите по истински бижута.

Мнозина специалисти смятат, че времето на този природен феномен е преброено. Силният прибой на океана ще отнесе в рамките на не повече от 100 години фините частици оливин и зеленият пясък ще бъде погълнат, оставяйки скрит за следващите поколения. Това е и една от основните причини на Папаколея Бийч да има многобройни табели, предупреждаващи, че взимането на пясък от плажа е строго забранено.

За да се насладите на маслинено зеленикавият оттенък на Папаколея Бийч не е необходимо да си взимате бански. Силните ветрове правят плажуването тук почти невъзможно, но ако имате късмет и попаднете на плажа, когато Тихия океан е в затишие, ще можете да изпробвате и водата.

Можете да посетите Папаколея Бийч по всяко време на годината, но за предпочитане е да избирате по-топлите месеци. Не забравяйте, че тук няма да намерите хотели или заведения, така че е задължително да си носите крем против слънчево изгаряне, вода за пиене и нещо за хапване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
53
40
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати