Скала дей Турки

Скала дей Турки

Сицилия, една от най-големите забележителности на Италия, е рай за всички туристи. Наред с катедрали, барокови църкви и манастири, уникални музеи и слънчеви курорти, този остров се слави и със своите природни феномени.

Снежният скалист бряг Скала дей Турки (Scala Dei Turchi), който се намира в южната част на Сицилия, представлява уникално разнообразие от форми, което от векове се е превърнало в истинска атракция. Искрящо белите триизмерни проекции наподобяват естествени стъпала, водещи към брега, които изглеждат сякаш са направени от майсторския замах на някой скулптор.

Скалните образувания Скала дей Турки се намират на брега на Средиземно море, на юг от Сицилия и на около 3 км южно от град Реалмонте в провинция Агридженто. Те са една от най-посещаваните забележителности в провинцията и от десетилетия се радват на голям интерес от страна на гости от цял свят.

Легендата гласи, че в древни времена турските пирати акостирали в скалистия бряг на Сицилия и намерили на това място убежище от връхлетялата ги буря. И наистина, широките каменни корнизи, които се спускат надолу към брега, получили се в резултат на вековното излагане на дъжд и вятър, имат вид на пазители на острова.

Уникалният им снежно бял цвят се вижда отдалече и служи като истинска маркировка, показваща на изгубилите се моряци верния пък до брега.

Скала дей Турки в Сицилия

Скалните образувания Скала дей Турки са заобиколени от пясъчни плажове с чиста и бистра вода. За да откриете очарованието им в пълна сила е добре ако можете да ги посетите както в разгара на деня, така и по залез слънце.

В зависимост от положението на слънцето в небето, тя изглеждат всеки път напълно различни, излъчвайки мистика и загадъчност. Някога местните жители дори вярвали, че тези искрящо бели форми са дело на боговете.

Ако сте решили да посетите Скала дей Турки, ще имате богат избор от възможности за настаняване. Съвсем недалеч от този природен феномен се намират малки хотели и къщи за гости, както и пицарии и ресторанти, в които можете да опитате традиционните сицилиански ястия.

През летните месеци брегът на Скала дей Турки се превръща в концертна зала на открито, на която се провеждат всякакви културни прояви, фестивали и празници. Тогава мястото става особено оживено и тържествено, а настроението приповдигнато.

Има няколко начина, по които можете да стигнете до Скала дей Турки. Ако разполагате със собствен автомобил, трябва от Реалмонте да следвате пътя Контрада Скавуцо, по който лесно ще се ориентирате и бързо ще забележите в далечината искрящо бялата скала.

Място за паркиране има винаги. Друг вариант е да хванете автобуса, свързващ Агридженто с Реалмонте. Линиите са достатъчно редовни, а пътят ще Ви отнеме не повече от 15 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
51
40
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати