Pochivka.com»Статии и Новини»Музеи»Индустриален комплекс Цолферайн

Индустриален комплекс Цолферайн

Индустриалният комплекс Цолферайн

В област Нордрайн-Вестфален, Западна Германия, се намира един уникален музей, който заради значимостта си е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Това е индустриален комплекс Цолферайн (Zollverein Coal Mine Industrial Complex in Essen), който се състои въглищна мина и принадлежащите към нея сгради, отличаващи се с изключителни архитектурни достойнства.

Комплексът датира от 20-те години на миналия век, когато Рурската област в била центърът на тежката промишленост. Днес Цолферайн е превърнат в музей, показващ еволюцията и залеза на основната индустрия в Рурската област през последните 150 години.

За да се разбере наистина значението на Цолферайн, трябва човек да разбере и историята на самия регион. Металургията в Рурската област е със стари традиции и се развива на базата на местни суровини. По-късно, през 70-те години на миналия век, черната металургия, която е един от най-важните подотрасли, изпада в структурна криза, независимо от високото техническо и технологично ниво, издържащо успешно на международната конкуренция.

Германия успява да изпревари всички страни членки на ЕС по произвеодство на чугун (29, 4 млн. т.) и стомана ( 45 млн. т.), Трите гиганта на германската черна металургия са "Круп", "Тисен" и "Манесман", чиито основни мощности са съсредоточени в Рурската област.

комплекс Цолферайн

В продължение на десетилетия Рурската област е изключително важен център на рудодобива, а Цолферайн е най-голямата каменовъглена мина със завод за кокс в Рурския басейн. Този бишв мощен индустриален гигант се намира в град Есен и е превърнат в Музей на Дизайна Ред Дот.

Цолферайн

На мнозина може да им се стори странно да обикалят из залите на някогашния завод. Днес обаче той е превърнат в културен център и е главната причина градът да бъде избран за Европейска столица. Този гигант напомня от една страна за времето, когато градът е изживявал своя икономически бум и от друга за свързаните с този бум природни катаклизми.

Трансформацията на Цолферайн е образец за адаптиране на индустриално предприятие към нови функции. За мнозина е ясно, че парите за култура почти никога не стигат и затова е по-лесно да превърнеш нещо старо в културна ценност, отколкото да набираш средства за нещо ново.

Това, което се е случило с Цолферайн, е истински пример за създаване на пространство за култура. По този начин историята, показваща битката на човека за овладяване на природните богатства, остава съхранена и за идните поколения.

Днес за спомен от тъмните облаци над Рурската област, пушеците и прахоляка, замърсеният въздух и реките, останали без риба, са останали многобройните картини и фотографии, изложени в музея. Град Есен се е възстановил напълно и цялата област е обвита със зеленина.

А някогашния индустриален комплекс Цолферайн е културно средище, което отново е събудено за живот. Тук сред котли, вагонетки, ескалатори и всякакви непонятни технически съоръжения лесно можете да си представите трудещите се хора и потта по челата им, с която са превърнали Германия във водеща индустриална сила.

Можете да посетите град Есен и неговият уникален музей по всяко време на годината, но като цяло за Германия са препоръчителни летните месеци от юни до септември.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
50
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати