Виена е номер едно културна гей дестинация

31.01.2014

Австрийската столица за поредна година спечели първото място в класацията да качество на живот, който беше изготвена от консултантската компания „Мерсер“. Виена беше обявена за най-добър град за живеене в света.

Градът спечели в оспорвана конкуренция с още 221 световни градове. Участниците в класацията бяха оценявани по 39 показателя като политическа и икономическа ситуация, климат, природни катастрофи, качество на живот и други.

Белведере

Изненадващо за някои през пролетта на 2013 година градските власти на Виена обявиха, че ще разработят туристическа стратегия за развитие на гей туризма.

Очевидно австрийските власти са се справили добре, защото според класацията на реномиран онлайн пътеводител Виена е най-добрата културна гей дестинация в света.

В допитването са участвали над 80 000 потребители, които са гласували за гей дестинации в 14 различни категории. Безспорно на първо място в общата класация за предпочитани гей дестинации се класира Чикаго. За гей-център на нощния живот е избран Ню Йорк, а Амстердам е обявен за „Мека на гей-сватбите“.

Австрийската столица се е фокусирала основно върху привличането на платежоспособни туристи, които имат интереси в областта на културата. Успехът на Виена се дължи не само на богатия културен живот, с който изненадва посетителите си, независимо от сексуалната им ориентация, но и на толерантността на австрийското общество към малцинствените групи.

Но с какво привлича Виена гей туристите? Всъщност градът има много интересни за гей общността забележителности, за които обикновените туристи не подозират. Например пешеходните турове в двореца Белведере. Дворецът е построен от принц Евгений Савойски, който освен славен хабсбургски генерал, е бил и доказан хомосексуалист.

Виенската опера е притегателна не само за любителите на оперното изкуство. Малко известен факт е, че операта е проектирана от двама архитекти гейове, единият от които е сложил край на живота си след отправени критики към сградата на операта. Освен това в австрийската столица се намира и най-голямата в Европа гей книжарница, в която има над 12 000 заглавия.

Атракция за туристите с нетрадиционна ориентация е и ежегодното издание на т.нар. „Бал на живота“ – благотворително събитие за набиране на средства за борбата със СПИН. Гостите на събитието, сред които се открояват имената на известни музикални звезди, обществени фигури и модели, са облечени в строги официални костюми и изящни рокли. Тази година балът ще се проведе на 31-и май.

4
Общо гласували: 2
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати