Pochivka.com»Статии и Новини»Паркове»Национален парк Гунунг Мулу

Национален парк Гунунг Мулу

Национален парк Гунунг Мулу

Повечето туристи, избрали Малайзия за своя цел, искат да оставят зад гърба си забързаните градове и да успеят да се полюбуват на естествения свят на тропиците. Всъщност туризмът е един от браншовете с най-бърз растеж в Малайзия. През 90-те години на миналия век броят на гостите на тази островна държава, разположена в сърцето на Югоизточна Азия, са били едва 5 млн., през 2000 г. около 10 млн., а през 2005 г. - вече около 15 млн.

Макар че много от туристите идват тук за еднодневни ексурзии от намиращия се наблизо Сингапур, Малайзия започва все повече да се налага като туристическа дестинация. Тя не разполага с множество архитектурни забележителности, но е рай за любителите на екотуризма. Те се насочват или към някой от безлюдните плажове на страната или към многобройните национални паркове. От особен интерес за тях е Национален парк Гунунг Мулу (Gunung Mulu National Park), известен с огромните си пещери от пясъчник.

Национален парк Гунунг Мулу е най-големият в щата Саравак, Източна Малайзия. Щатът, разположен в северната част на остров Борнео, е покрит с девствени тропически гори и плантации. Те са естествената растителност на Малайзия и нейна гордост. Сред многообразието от видове можете да срещнете палми, бамбук, тиково дърво, орхидеи и всякакви увивни растения. Именно сред такава природа е разположен и Национален парк Гунунг Мулу, който е посещаван не толкова заради буйната си растителност, колкото заради скритите в него пещери.

Пещерите в Гунунг Мулу са наистина нещо изключително. Дори онези от Вас, които не си падат по пещерното дело ще бъдат очаровани. Само допреди две десетилетия Еленовата пещера в Гунунг Мулу се е считала за най-голямата в света, а Саравак за най-голямата и зрелищна пещерна система. Тя има два огромни входа в двата края на планината, които впечатляват всеки посетител с размерите си. Най-интересни за посещение са Еленовата и Дългата пещера, Бистрата вода и Ветровитата.

Националният парк заема площ от 52 864 хектара, обхващайки 17 зони с растителност. Сред над 3500 васкуларни растения се отличава богатството на пламовата флора. Установени са 109 вида палми от 20 различни класа. Връх в посещението на парка са пещерите. Те представляват най-обстойно изследваните карстови образувания.

Еленовата пещера

Еленовата пещера има пещерен коридор, простиращ се на 2 км. Според учените в нея биха се побрали пет катедрали с размерите на Свети Петър в Рим. Сред забележителностите, които можете да видите в нея, са т.нар. Райска градина, отличаваща се със своята гора и участък от стената на пещерата, на който съвсем ясно се откроява естествено получилият се профил на Ейбрахам Линкълн.

Можете да посетите Национален парк Гунунг Мулу и неговите загадъчни пещери по всяко време на годината, но имайте предвид че в Малайзия дъждовете са нещо естествено. За най-сухи се считат юни и август, но дори и тогава е добре да си носите дъждобран и чадър. Хубавото е, че дъждовете са топли и понякога е дори приятно да се разхладите през летните жеги.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати