Pochivka.com»Статии и Новини»Музеи»Академията за изящни изкуства във Флоренция

Академията за изящни изкуства във Флоренция

Академията за изящни изкуства във Флоренция

Академията за изящни изкуства (The Academy of Fine Arts) във Флоренция е открита през 1563 г. и е първото учебно заведение в Европа, което да учи студентите си на рисуване и скулптура. Произведенията на изкуството в академията са изложени през 1784 г. с цел възпитаниците ѝ да могат да се учат от класиците на изобразителното изкуство и да им служат за пример.

След 1873 г. много от най-значимите произведения на Микелнаджело са изложени в академията. Сред тях изпъква неговия шедьовър Давид от 1504 г. Огромната класическа статуя на голия библейски герoй, който успява да победи Голиат вдъхновява и днес много творци и ценители на изкуството. Направена е по поръчка на владетелите на Флоренция и веднага след като е завършена е поставена пред Палацо Векио.

Статуята превръща Микеланджело в най-напредничавия скулптор на своето време, а тогава той е едва на 29 години. През 1873 г. статуята е преместена на по-сигурно място, в Академията, за да бъде предпазена от вредното влияние на климатичните промени. Днес копие на Давид на Микеланджело е изложено на Пиаца дела Синьора, а второ копие може да бъде видяно в центъра на Пиацале Микеланджело.

Академията съхранява и други безценни произведения на Микеланджело. Тук се намира статуята на Св. Матей, завършена през 1508 г. и Quattro Prigioni (Четиримата затворника), по която великолепният творец е работил през периода 1521 - 1523 г., възнамерявайки да украси храма на папа Юлий Втори. Представени на Медичите през 1564 г. от братовчеди на Микеланджело, мускулестите фигури, опитващи се да се освободят от камъка, се възприемат за една от най-драматичните творби на великолепния творец. Статуите са преместени по-късно в Грота Гранде през 1585 г., където техни отливки могат да бъдат видени и днес.

Галерията съдържа значима колекция от картини на флорентински творци, датиращи от 15 и 16 в. Това са най-вече наследници на Микеланджело като Фра Бартоломео, Филипино Липи, Бронзино и Ридолфо дел Гирландайо. Има изложени и много значими творби, включително и "Madonnna del Mare" (Мадона на морето), приписвана на Ботичели и "Венера и Купидон" на Джакопо Понтормо, направена на базата на чертеж на Микеланджело.

Залата на Тоскана е преизпълнена с картини и скулптури на членове на Академията, работили неуморно през 19 в. тук. Особено впечатление прави серията от пластика на скулптура Лоренцо Бартолини. Роден през 1777 г. той става професор в Академията през 1839 г.- пост, на който остава до смъртта си през 1850 г. Неговото дело е представено от бюстове на исторически значими личности, които са допринесли много за изкуството във всичките му форми. Тук са изложени скулптурите на Лорд Байрон и на композитора Франц Лист.

От колекцията от византийско изкуство няма как да не се спомене Дървото на живота (1310) на Пачино ди Бонагида, което е сред най-големите шедьоври в религиозното изкуство на 13 и 14 в.

Можете да посетите Академията на изящните изкуства по всяко време на годината, но работното ѝ време целенасочено е удължено през летните месеци, тъй като тогава из града е пълно с туристи. През юни, юли и август трудно ще избегнете образувалите се опашки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
51
41
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати