Pochivka.com»Статии и Новини»Замъци»Палацо Пити във Флоренция

Палацо Пити във Флоренция

Палацо Пити във Флоренция

Дворецът Пити (The Palazzo Pitti) е построен за банкера Лука Пити. По-голямата и мащабна част от строежа започва през 1457 г., показвайки намеренито на Пити да построи грандиозна постройка, надминаваща великолепието на дворците на Медичите- фамилията, управлявала в продължение на векове Флоренция.

По ирония на съдбата управляващата фамилия изкупува по-късно имота, когато наследниците на Пити банкрутират. През 1550 г. се превръща в основна резиденция на Медичите и впоследствие всеки собственик на града е живял някога в нея.

Днес богато декорираните зали показват съкровищата и богатството на Медичите, а самият дворец е превърнат в огромен музей, който заедно с няколкото галерии, поместени в Палацо Пити, е една от основните атракции на този невероятен италиански град.

Забележителностите по фасадата на Палацо Пити са безброй. Основно тя е дело на Брунелески, но по-късно дължината ѝ е нарастнала три пъти. Прозорците са невероятно масивни и надвишават по размер основната порта на Палацо Медичи Рикарди.

Южното крило е използвано само за церемонии, за посрещане на чуждестранни пратеници или за много специални гости, поради което се счита за най-пищното. Идеята на богатата му украса е всеки негов посетител да остане захласнат пред богатството и усета към естетика на Медичите.

Освен че Палацо Пити е най-големият запазил се флорентински дворец, той е и един от най-големите музейни комплекси във Флоренция. Подслонил е Галерия Палатина, Галерия за съвременното изкуство, Музей на среброто, Музей на порцелана, Музей на каретите и Галерията на костюма.

Палацо Пити

Галерия Палатина съдържа уникална колекция от експонати от времето на Ренесанса и Барока. Те са изложени по начина, по който са били експонирани през 17 и 18 в. от херцозите на фамилия Медичи- разположени заради ефекта, който предизвикват, а без значение от хронологията или предмета на картините или статуите.

Зали от 1 до 5 са с изрисувани тавани, по които първоначално е работил Пиетро да Кортона, но са завършени от ученика му, Чиро Фери. Повечето зали са били частни апартаменти, богато украсени с произведения на Ботичели, Перуджино, Тициан, Тинторето, Веронезе, Караваджо и дори Рубенс и Ван Дайк.

Галерията за съвременното изкуство обхваща произведения от 1784 до 1924 г, много от тях събирани от херцозите на Лотарингия с цел декорация на двореца. Сегашният музей е събрал тези шедьоври на изкуството като е прибавил към тях много съвременни и частни колекции.

Музеят на среброто, на порцелана и на каретите се намира на първите етажи, използвани от фамилията на Медичите за летни апартаменти. Макар и функциониращи самостоятелно те показват благосъстоянието на флорентинската фамилия, като колекцията съдържа редки и ценни екземпляри от стъкло, датиращи от римско време, медни, златни и сребърни подноси, вази и бижута, както и богато украсени дебели килими, тъкани специално за династията на Медичите.

Галерията на костюма също е уникална, както всяка една част от експозициите, защото по своята същност това е най-голямата сбирка в Италия, посветена на историята на модата.

Можете да посетите Палацо Пити по всяко време на годината, но избягвайте летните месеци, тъй като тогава Флоренция буквално гъмжи от туристи от чужбина и гости на града от различни части на Италия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати