Остров Макинак

Остров Макинак

Остров Макинак (Mackinac Island), намиращ се в американското езеро Гурон само на 16 минути път с ферибот от сушата, в продължение на векове е считан за най-голямото съкровище на Мичиган. Къщите с викторианска архитектура, забраната за автомобили в резултат на пренаселването му и довела до масовото използване на файтони, придават на Макинак една наистина изискана аристократична атмосфера.

Пътешествениците се насочват към него заради великолепните паркове, музеи и старовремски островен чар. Избягвайте главната туристическа улица, за да можете на спокойствие да разберете защо той е станал толкова популярен. А това дължи най-вече на красивата си фауна и романтичните заоблени хълмове.

Макинак е обитаван само от 500 души, но заради популярността му по време на туристическия сезон населението му нараства драстично, често достигайки до 15 000 души. Известен е с уникалните гледки, които предлага, със спокойния начин на живот на жителите си, с чистия въздух и с многобройните изискани хотели и семейни вили.

Една от най-големите забележителности на Макинак е крепостта, която е отворена за посетители от май до октомври. Билетите за нея включват и посещение на четири музея, от които ще разберете много за историята на града. А тя е доста интересна.

Макинак е бил открит за първи път от аборигените, които са дали и неговото име. Отдалеч той им заприличал на влечуго и те го кръщават на техния език Mish-la-mack-in-naw, което в превод означава Голямата Костенурка. Заради големите варовикови натрупвания те започват да го използват за погребално място, от което са останали следи и до днес.

О-в Макинак

Първите бели заселници се появяват през 1634 г. и островът се превръща във френско владение, на територията на което процъфтявала търговията с кожи. През годините Макинак често сменя собствениците си и накрая става една от най-популярните туристически дестинации в регион. Населението му бързо нараства и започва масово застрояване. Това налага включването му в списъка на териториите, подлежащи на специални мерки за опазване. По този начин строителството е ограничено и са успели да се запазят някои от най-внушителните варовикови образования, сред които популярните днес Scull Cave, Arch Rock и Sugar Loaf.

Може би най-интересното нещо, свързано с остров Макинак е факта, че това е едно от малкото места по света, където автомобилите са забранени. И то от 1898 г. Причина за това е, че автомобилите са започнали да плашат децата и конете на местните жители.

Въпреки че днес някои са успели да си издействат разрешително, забраната продължава да е в сила заради вредните газове, отделяни от колите и липсата на достатъчно места за паркиране. Жителите на островчето се предвижват с коне, файтони и велосипеди. Тук се намира и единствената в света вело-магистрала, която позволява достигането до всяко едно кътче в града.

Можете да посетите остров Макинак по всяко време на годината, но късната пролет и ранната есен са най-благоприятни. През този период времето е меко и слънчево, а тълпите от туристи все още не са плъзнали по улиците на града.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати