Резерват Навахо

Резерват Навахо

Въпреки че антрополозите вярват, че индианците навахо са наследници на група атабаско, мигрирали на югозапад от Северна Канада през 14 и 15 в., самите навахо разглеждат тяхното съществуване като кулминацията на пътуване през три други свята към този живот.

Четири свещени планини обграждат земите на навахо, които са част от Резерват Навахо (Navajo resevation)- планина Бланка на изток, планина Тейлър на юг, връх Сан Франциско на запад и планина Хесперус на север. Земята е свещена за навахо и това веднага се забелязва от отношението им към нея.

През втората половина на 19 век са създадени няколко индиански резервати с цел да се избегне напрежението между коренните жители и новодошлите англоговорящи, като в същото време се подкрепя заселването на белите жители. Индианците са били изтласквани в нищожни парчета земя, докато новодошлите преселници завземали хубавите обработваеми площи. Това продължило над век, докато през 60-те години на миналия век след няколко решения на Върховния съд племената не са обявени за полусуверенни нации.

Днес Навахо нацията е най-големият резерват в Америка, в който живеят над 180 000 индианци от племето навахо, наричащи себе си Дине (Хората). В границите на резервата, който обхваща североизточна Аризона, югоизточна Юта и северозападно Ню Мексико се намира и по-малкият резерват на хопите, който е дом на около 10 000 индианци от племето хопи.

Посетителите на резервата трябява да знаят, че културната чувствителност на навахо е много важна и че земята, на която се намират, е със съвсем различна култура. Резерватът има собствени закони и собствена полиция. Карането на кола или просто разхождането тук се счита за незаконно, освен ако не е с екскурзовод. Притежанието и употребата на алкохол е забранено.

Навахо

Снимането по принцип е разрешено, освен ако няма табели изрично забраняващи това. Ако искате да снимате самите навахо обаче, трябва да искате разрешението им, а индианците хопи категорично не желаят да бъдат фотографирани. Както винаги, най-добрият начин на поведение в резервата е просто респект към неговите жители.

Индианците хопи, чието име в превод означава миролюбивите хора са много по-различни от навахо. Техният резерват е разделен на три участъка, но реално само един е достъпен за посетители и то със специално разрешение. Можете да разгледате малкия музей, който показва ръчно плетени кошници, бижута и грънци, произведени от хопитата, както и да научите интересни неща за тяхната история.

Къмпингуването е разрешено на десет места, но не очаквайте вода или електричество. Индианците от това племе често организират ритуални танци, но туристите рядко получават предварителна информация кога ще се проведат. Дори и да успеете да ги посетите, имайте предвид, че за хопитата това е официален случай и не си и помисляйте да носите къси панталони или поли. В средата на септември се провежда Танца за прибирането на реколтата, на който идват племена от всички части на Щатите.

В рамките на резерват Навахо се намират някои от най-интересните природни забележителности на територията на САЩ. Това са Монюмънт Вали (Monument Valley), каньон де Чели, Национален монумент Навахо, мостът на дъгата и каньон антилопа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
51
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати