Pochivka.com»Статии и Новини»Паркове»Национален парк Симиен (National park Simien)

Национален парк Симиен (National park Simien)

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Национален парк Симиен (National park Simien)

Планината Симиен (Simien) е национален парк под егидата на ЮНЕСКО. Малко са съхранените такива месности на нашата планета. Тук се намира един от най-живописните пейзажи в света, оформил се в резултат на вековна ерозия на Етиопското плато. Самата планината е резултат на вулканична дейност в миналото и е верига от планини и плата, включващи и най-високия връх Рас Дашен (Ras Dashen) с височина 4620 м.

Сред скалистия масив, прорязан от улеи и ждрела, спускащи се стремглаво надолу към красиви пасища и долини, се срещат уникални растения животински видове - нубийски козирог, етиопски чакал, симиенска лисица, бабуин гелада и др. Геладовите бабуини се отличават с кървавочервени оголени гърди, заради което са заслужили да ги наричат „кървящи сърца”.

Самият Национален парк Симиен е с площ 22 500 кв. км и е основан през 1969 г. Главната цел била да се защитят последните 1000 диви кози от вида ибекс, които не се срещат никъде другаде по света.

Национален парк Симиен (National park Simien)

До парка се провеждат редовно туристически разходки, като маршрутът за стигане дотам е доста лесен, ако се тръгне от Дебарек (на 101 км от Гондар). Когато пристигнете на място могат да ви предложат екипировка, провизии, а може да сте сигурни, че безопасността ви е поверена на квалифицирани планински водачи. Когато влезете през бариерата на входа на парка почти веднага ще забележите пристройките от кал и купите сено, които говорят за местното население.

Макар че самата планина не е на голямо разстояние от Екватора, по най-високите й части почти редовно се задържа сняг и се образуват заледявания. Нужна ви е добра планинска екипировка, защото през нощта температурата пада под нулата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
51
41
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати