Pochivka.com»Статии и Новини»Паркове»Национален парк Амбосели (National park Amboseli)

Национален парк Амбосели (National park Amboseli)

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Национален парк Амбосели (National park Amboseli)

Национален парк Амбосели е бивш ловен резерват в област Каджиадo. Паркът заема 39206 хектара площ. Намира се на 260 км от столицата Найроби, в подножието на най-високата планина на Африка, Килиманджаро –( 5895 м) и е третият най-посещаван парк в района на Кения след националния резерват Масаи Мара и Националния парк Накуру.

Наричат го "земя на гиганти". Паркът заема площ от около 400 кв. км, разположен на границата с Танзания, на 20 км. от подножието на вулкана Килиманджаро - най-високата планина в Африка с връх Укуру (Кибо) - 5895 м.

Планинският масив е образуван от три слели се изгаснали вулканични кратера: Кибо (5895 м), Мавензи (5356 м) и Шира (4006 м). Планината и местността около нея са природен резерват, обитаван от изключително многообразие от животински и растителни видове поради коренно различните условия в отделните височинни нива на тази природна забележителност. Населяван е от огромни стада слонове, биволи, лъвове, гепарди, пантери, носорози, газели и други огромни животни.

От 2005 г. паркът се управлява от кенийската служба за защита на дивата природа. Това е ценен природен район най-вече заради популацията на приблизително 650 слона и над 400 вида птици. Тук още на воля живеят зебри, импали и др. Срещат се и застрашените черни носорози и дребните леопарди чита. Разбира се и местното население на отсъства. Коренните жители тук са от племето „масаи”.

Най-подходящото време в годината, когато можете да им се полюбувате е юли - в разгара на лятото след приключването на дъждовния период.

Национален парк Амбосели (National park Amboseli)

От последното изригване на Килиманджаро преди 1000 години все още има следи. Вулканичната пепел слага интересно прашно покривало върху много месности в района. Тези сиви отенъци ярко контрастират с буйната зелена растителност, която се напоява от подземни потоци, спускащи се от топящите се планински снежни шапки.

От Амбосели се открива най-красивата гледка към Килиманджаро (ако небето е чисто). Изгревът обагря планината в пурпурен цвят, а върха в розово. Изгледът към заснежения Килиманджаро, извисяващ се над огромните стада слонове и други огромни животни, които прекосяват равнината на Амбосели е една от най-незабравимите гледки, които може да видите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
52
43
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати