Pochivka.com»Статии и Новини»Паркове»Национален парк Цаво (Tsavo National Park)

Национален парк Цаво (Tsavo National Park)

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Национален парк Цаво (Tsavo National Park)

Първото нещо, което ще ви направи впечатление, когато наближите Национален парк Цаво е необятната равнина, покрита със суха растителност, която е покрила особената тъмночервена глинеста почва.

Трябва да отбележим първо, че това е може би едно от най-дивите места по света. И как иначе, след като площта, на която е разположен е огромна – цели 20, 812 кв. км. С тези размери паркът Цаво се нарежда на първо място по големина в Кения, като същевременно е един от най-мащабните и в света. Територията му обхваща площ по-голяма от страни като Ямайка.

Ексурзия до тази защитена месност ви предлага да наблюдавате различни стада диви животни, докато вечеряте удобно в хотела си. През парка преминава магистралата Найроби-Момбаса, която разделя територията му на източна и западна част. Западната част е по-малка като площ и предлага по-големи възможности за туризъм.

В Цаво се намира и водопадът Лугард, чиито буйни води падат мощно от живописни скали . Близо 200 л. прясна газирана вода пък извира от вулканичните извори Мзима.

Това е поредният животински рай в Африка, който побира повече от 60 вида големи бозайници и над 1000 растителни вида, които успяват да оцелеят на фона на негостоприемните му вулканични зони.

Различните видове геологически почви, планините, реките, абсолютно девствената природа и горещите минерални извори Мзима с кристално чистата си вода са го превърнали в международна съкровищница - рай за всякакъв вид животни, най- вече слонове и лъвове. Сред останалите местни обитатели са хипопотами, крокодили, газели, зебри, жирафи, маймуни. Хиляди птици се наслаждават на водата и акациевите и палмови дървета.

Скалистите отломки и вкаменените потоци лава придават естествено чувство за изконно дива територия от векове. Тук слоновете са розови и то не, защото са особен вид, а заради тънкия слой червен прах, с който е покрит Цаво.

Национален парк Цаво (Tsavo National Park)

За радост на туристите е изградена стъклена подводна наблюдателна площадка, откъдето може безопасно да се наслаждавате на разнообразния подводен свят. Пустинната роза, приличаща на малък боабаб, цъфти почти целогодишно и е с изключително красив розов цвят.

В националния парк Цаво през юни и септември 1962 г. са били преброени от самолет всички слонове. Поради големия ръст на слоновете и почти открития терен преброяването се е било доста точно. През юни са били преброени 6825 слона, а през септември — 10 799, към които е трябвало да се прибавят още 4804 животни от граничещите с парка райони. Общата бройка е била групирана в 1007 стада и 128 единични слона.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
51
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати