Pochivka.com»Статии и Новини»Забележителности»Карнак, Луксор (Karnak Temple Complex)

Карнак, Луксор (Karnak Temple Complex)

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Карнак, Луксор (Karnak Temple Complex)

Храмът в Карнак край Луксор (Karnak Temple) е втората от най-посещаваните забележителности в Египет, като отстъпва място единствено на пирамидите в Гиза. Този уникален огромен музей на открито се намира на около 500 км. южно от столицата Кайро и е само на 2.4 км. в посока север от самия Луксор.

Основната разлика между Карнак и повечето от другите храмове и обекти в Египет е продължителността на времето, когато са създадени и са се населявали. Приблизително тридесет фараони са допринесли за построяването на сгради, за да достигне в крайна сметка тези значителни мащаби и сложност на архитектурата, които не могат да се видят никъде другаде по света. Древните египтяни са наричали района около Карнак Ипет-Исут.

Строителството му започва още по времето на Средното египетско царство около 1900 г. пр.Хр. Това е ядрото, където постепенно започва да се оформя процъфтяващата в по-късен етап столица на Египет – Тива. Близо 1500 г. са необходими на древните египтяни, за да бъде изграден целият комплекс.

Музеят представлява огромен конгломерат от разрушени храмове, параклиси, стълбове и други сгради.

Карнак, Луксор (Karnak Temple Complex)

Състои се от четири основни части (околности), разделени от оградни стени. Безспорно най-магнетичната забележителност тук е Големият храм на Амон.

Легендарната Хипостилна зала впечатлява с размерите си – цели 134 масивни каменни колони с височина между 15 и 21 м. се издигат в помещението.

Всеки от стожерите е толкова огромен, че са нужни около 6 човека, за да го обхванат с ръце. Особено впечатляващи са сфинксовете на Рамзес ll и голямата празнична зала на Тутмос III. Следва гранитното светилище, което е обител на Бога. Именно там се провеждат церемониите, там се съхранява лодката, която служи за пренасяне на божеството по време на шествията.

От всички гробници в комплекса само той е отворен за свободни посещения. Разбираемо, много хора свързват Карнак единствено с този музей, защото това е единствената част от комплекса, която виждат. Останалите три части са посветени на другите владетели от свещената тиванска триада - Мут и Хонсу са затворени за публиката.

Карнак, Луксор (Karnak Temple Complex)

Има и няколко по-малки храма и светилища, намиращи се извън oграждащите стени на четири основни части, както и няколко улици, свързващи храмовете на Мут, Амон-Ра и храма на Луксор.

До тази „резиденция на фараоните” можете спокойно да стигнете пеша, но е препоръчително да си вземете такси. Храмът в Карнак край Луксор е отворен от 6 часа сутринта, защото тогава времето е най-прохладно и подходящо за туристически посещения. Всяка вечер тук се изнася популярното в цял свят шоу Звук и светлина, което не бива да се пропуска.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
53
43
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати