Pochivka.com»Статии и Новини»Курорти»Шефшауен, Мароко (Chefchaouen)

Шефшауен, Мароко (Chefchaouen)

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Chefchaouen

Шефшауен е малко курортно градче в северозападната част на Мароко. Това е най-голямото населено място на едноименната провинция. Най-удобо и бързо до този закътан град се стига от Танжер, който е един от най-големите пристанищни градове в Мароко. Пътя с кола по автомагистралата от Танжер няма нищо общо с 11-часовото пътуване, което ще ви се наложи да преживеете, ако идвате от Казабланка.

Името на града (ChefChaouen) или Chaouen, както го наричат мароканците идва от формата на върховете на планината Риф, която се извисява над града. Те приличат на два рога (chaoua) на коза. " Chef Chaouen" буквално означава "поглед върху рога".

Chefchaouen

Този живописен средновековен град Шефшауен, закътан сред Рофовите планини не може да ви предложи морски бриз и пясък, но може да ви даде спокойствие, чист въздух, красиви планини и приказна градска атмосфера. Наричат го още „Синият град” заради многобройните си сгради, боядисани в различни нюанси на синьото.

Шефшауен е основан от маврите и евреите изгнаници от Испания, през 1471 г. като малка крепост, която се е запазила до днес. По улиците ще видите испанци, французи, англичани, италианци и още доста различни други националности, сред които най-малък дял се пада на домакините мароканци.

Нравите там нямат почти нищо общо с тези в големите марокански градове – двойките вървят ръка за ръка, целуват се. Навсякъде е пълно с полиция. И няма как след като Шефшауен е известен с търговията си с хашиш. Районът тук е един от най-големите производители на марихуана в Мароко, а за доста от местните това е основен поминък и единствен начин да се издържат.

По малките колоритни пазари на Шефшауен тревата се продава редом с традиционните билки, подправки и зеленчуци. Това е също едно от обясненията защо това градче е доста популярна туристическа дестинация в световен из цял свят. Разбира се затегнатият полицейски контрол не позволява на напускащите града да изнесат каквото и да било количество трева извън пределите на града.

Едно от нещата, които трябва да направите в Шефшауен е да се разходите привечер по главния площад „Ута ел Хамам” и да седнете на по чаша ментов чай из едно от многобройните кафенета там.

Най-подходящото време за посещения на Шефшауен е през есенните и зимните месеци, защото през август тук жегата е непоносима, а градусите стигат до 45.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
52
41
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати