Ликсус (Lixus)

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Ликсус

Малко от запазените в Северна Африка руини и останки от древността са по-живописни от тези в Ликсус (Lixus).

Древният град се намира на север от днешното морско пристанище на Лараш (Larache). Изграден е на десния бряг на река Локус (Loukkos). В древността мястото е било един от главните центрове на римската провинция Мавритания Тингитана (Mauretania Tingitana).

На 80 м. над блатата на река Локус се извисява връх Чемих (Tchemmich). Оттук разстоянието до Атлантическия океан е около 3 км. Мястото е с развита риболовна и рибопреработвателна промишленост, което в крайна сметка не пречи на археологическите разкопки из руините на Капитолия.

Ликсус

Именно тук се намират останките на античния град Ликсус и все още неизследваните руини на важен укрепен пункт на Римската империя.

Основите на селището са поставени от финикийците през 7 век пр.н.е., а в по-късен етап разрастването му се допълва от Картаген.

И до днес античните развалини продължават да се изследват, а археолозите са се натъкнали тук на амфитеатър, датиращ от 1 в. Близо няколко стотин места за зрители са налични в този уникален археологически паметник. Зад него са разположени градските бани, които са успели да се запазят в отлично състояние. Изящните им мозайки са почти непокътнати, като са пострадали съвсем малко от играещи наоколо деца. Причината за това е, че Ликсус е със свободен достъп за всеки, защото не се охранява и няма такси за вход.

Едно от най-големите и красиви мозаечни платна изобразява морския бог Нептун.

В самия център на древното селище е разположена разннохристиянска базиликата, която също е в много добро състояние и си струва да се разгледа.

От 1 юли 1995 г. Ликсус фигурира в списъка със световното историческо наследство на ЮНЕСКО.

Мнозина признават този град за един от най-красивите в някогашната Римската империя не само заради уникалните постройки, но и заради красивите гледки и живописните коркови гори наоколо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Препоръчано

Рейтинг

4
51
43
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати