Pochivka.com»Статии и Новини»Забележителности»Волубилис, Мароко (Volubilis Morocco)

Волубилис, Мароко (Volubilis Morocco)

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Volubilis Morocco

Волубилис (Volubilis) естаринен археологически обект в Мароко. Разположен е близо до Мокнес , между градовете Фес и Рабат. Най-лесният път до тук е по шосето N13, а най-близкото населено място наоколо е Мулей Идрис.

В този културен паметник, който от 1997 г. е в книгата със световното историческо наследство на ЮНЕСКО, се намират най-добре запазените руини в тази част на Северна Африка. Тези останки от римско време са уникални със своите мозайки, а такива не са запазени никъде другаде в цяло Мароко.

Volubilis Morocco

В древността, тук се намира отправното място на римското управление в областта, тъй като градът е построене в близост до западната граница на Римската империя. Селището е издигнато на мястото на мястото на по-ранно картагенско владение.

Волубилис е бил административен център на римската провинция Mauretania Tingitana. По плодородните земи на провинцията са се отглеждалии много култури като жито и маслини, а зехтинът, които се е произвеждал тук, е бил изнасян за Рим. Благодарение на тази търговия градът бързо се развива и просперира като богата провинция.

За разлика от повечето римски селища в този район на Средиземноморието, Волубилис не е изоставен от жителите си, след нашествието на арабите.

Макар че повечето архитектурни паметници, напомнящи за величието на Римската империя във Волубилис да са разрушени, тук са запазени около 30 великолепни мозайки, няколко колони, една базилика и триумфална арка. Тя е била издигната в чест на император Каракала, а в миналото е била увенчана с колесница от бронз, изградена върху каменната конструкция. През 1962 г. арката е била възстановена отново.

Волубилис, Мароко (Volubilis Morocco)

На естествения хълм тук във Волубилис, издигащ се над околната равнина, е разположена Капитолията, която е обърната към базиликата. До нея се намира къщата на Ефеб, в която се е съхранила една великолепна мозайка, изобразяваща Бакхус върху колесница.

Други интересни археологически забележителности са колесницата на Амфитрита и мозаечни миниатюри, пресъздаващи мита за Орфей.

Добре е да посетите това забележително място през есента, а разходката привечер е препоръчителна, защото през деня туристите са доста.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
53
41
33
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати