Pochivka.com»Статии и Новини»Забележителности»Брегът на скелетите (Skeleton Coast)

Брегът на скелетите (Skeleton Coast)

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Брегът на скелетите

Ако в света има място, което да е крайно негостоприемно за посетители и туристи, то това е Брегът на скелетите. Бушмените наричат района с израза „Земята създадена от бог, когато той бил ядосан“, а португалските мореплаватели са го наричали „Вратите към ада“.

Това в действителност е най-непосещаваният природенпарк на цялата ни планета, заради лошият климат и тъмното минало, с което се свързва брегът. Представлява посточнно обвита в мъгли брегова ивица, в която има обаче удивително разнообразна флора и фауна. Красноречивото име не местността идва от множеството призрачни отломъци от изхвърлени на сушата кораби, които са погълнати наполовина от пясъците.

Географски Брегът на скелетите заема северната част на атлантическото крайбрежие на Намибия в участъка южно от устието на река Кунене при границата с Ангола до устието на Угаб отново в южна посока.

Брегът на скелетите

Заради перманентните мъгли тук температурата драстично варира от 6 до 36 градуса, но никога не пада под нулата. Сутрин във вътрешната част на сушата е по-топло, но с напредването на деня става все по-хладно. Разсейващите се водни пари винаги са знак за мразовити нощи.

Вследствие на гъстите мъгли, мощните прибои, непостоянните течения и не на последно място и големия брой китове, корабоплаването е изключително опасно. От стотици години тук са ставали множество корабокрушения, останките от които са видни и до днес на брега. Корабокрушенците, които са имали късмета да оцелеят практически се оказват в капан. Най-близките населени места и източници на прясна вода са на стотици километри от тук и в крайна сметка смъртта е била неизбежна.

По-голямата част на брега на скелетите е една от най-старите земни повърхности и е изчислено, че възрастта му е около 1, 5 милиарда години. Южната част на брега на скелетите влиза в туристическата зона на западното крайбрежие. Тук районът е изключително богат на риба и голям брой рибари идват на брега, организирайки големи рибарски лагери. Участъка северно от залива Тора Бей до границата с Ангола е включен в националния парк, но достъпът да него е ограничен.

На няколко километра на север от Тора Бей се намира каньон, чиято река е прорязала ярко оцветени скали. Тук се е образувал и единствения водопад в пустинята. На север близо до вливането на река Гоарусиб се среща още една природна забележителност, която не може да се види с просто око, но пък може да се чуе. Това е т.нар. феномен „Ревящите дюни Терас Бей“.

Животинският свят е доста богат. В района на брега на скелетите живеят около 100 000 южноафрикански тюлени. От бозайниците се срещат слонове, носорози, зебри, антилопи, а също чакали, хиени и лъвове, които се изхранват от популацията на тюлените.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
51
42
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати