Pochivka.com»Статии и Новини»Планини»Планината Дракенсберг

Планината Дракенсберг

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Планината Дракенсберг

Дракенсберг е най-високата планинска верига в Южна Африка, достигащи до 3482 м в височина. Местните обитатели, които са в този район от близо 8000 г. насам наричат планината още uKhahlamba, коетов превод означава „Бариера от копия”. Дракенсберг е известен още и с псевдонима „Драконовата планина”. Разположена е в продължение на 1000 км в посока от югозапад към североизток в източната част на Южна Африка. Околните територии са на планинското кралство Лесото.

Феоложката история на тази планинска верига прилича по произход на планината Симиен в Етиопия. Повърхността й е запечатана от около 1400 метра дебел базалтов слой, образувал се върху пясъчници. По-голямата част от състава на скалните маси е базалт, в резултат на континенталните вълнения и вулканична дейност в Пре-камбрийската ера.

Най-високият връх е „Thabana Ntlenyana” (3482 м), след него се нарежда „Mafadi” на 3450 м., като и двата са в зоната, граничеща с Лесото.

Планината Дракенсберг е отлично място за планински туризъм, но най-добре красотата й може да се разгледа с въздушна обиколка над района. Докато се разхождате из планинските маршрути може да разгледате уникални растителни видове. Около 119 от тях са включени в Червената книга на защитените растения. Природната красота се допълва от спускащите се от върховете потоци и реки, които са издълбали живописни клисури.

Планината Дракенсберг в Юар

Драконовата планина се е превърнала и в огромна галерия на открито, защото тук могат да се видят уникални скални рисунки на хората от племето сан. Тези местни жители са оставили по каменните стени над 40 000 рисунки, повечето от които пресъздават сцени на танци, лов, битки, както и сцени от интригуващите им взаимоотношения с животинския свят.

Любопитен факт е, че тази планинска верига е вдъхновила писателя Джон Толкин за Средната земя в трилогията му „Властелинът на пръстените.”

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
51
43
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати