Остров Кат

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Остров Кат

Остров Кат (Cat Island) е част от Бахамските острови и е шестият по големина сред всички останали части на островната група. Географското му разположение е на югоизток от Елютера и на североизток от Лонг Айлънд. Като площ остров Кат достига 77 км дължина и от 2 до 6 км ширина.

Този уникален остров е успял да съхрани в най-голяма степен красивата си дивна природа, защото е най-малко посещаван от туристите, които предпочитат Бахамите за почивка и разходка.

Остров Кат

Остров Кат е и най-високата точка в целия атхипелаг. Неговият връх Алвърния се издига на 53 м надморска височина.

Предполага се, че името на остров Кат идва от прочутия морски капитан – пират Артър Кат или на огромната популация на диви котки, които англичаните заварват тук, когато стъпват на тази суша в началото на 18 в. На върха един разкайващ се отец решава да построи средновековен манастир, който и днес се използва като място за медитация.

Историята разказва, че дивите котки са населили това място от домашни видове, които били изоставени от испанските колонизатори по пътя им към златотърсачеството в Южна Америка. Тъй като островът е разположен по-навътре в Атлантическия океан се предполага, че това е мястото, където Колумб стъпва за първи път в търсене на Новия свят.

Първото колониялано селище на остров Кат е създадено към края на 18 в., а то бързо просперира благодарение на плантациите памук. И до днес има останки от ферми за животни, полуразрушени къщи и бивши селища за роби, обрасли в дива лоза могат да се видят сред дивите треви и пясъци.

Остров Кат наподобява формата на ботуш и е един от най-плодородните наоколо. Скалистите възвишения се редуват с гъсти тропически гори. Плажната ивица е пуста, а на дължина достига цели 97 км.

Любопитен факт е, че в едно то селищата тук – Артърс Таун, е израснал актьорът Сидни Поатие.

Местните жители са известни с това, че изработват почти всичко, от което имат нужда, на ръка. Дори музикалните инструменти, които се използват за местния фолклор се майсторят от парче дърво, рибарски материали и калай.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
50
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати