Pochivka.com»Статии и Новини»Курорти»Жерикоакоара (Jericoacoara)

Жерикоакоара (Jericoacoara)

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Жерикоакоара (Jericoacoara)

Жерикоакоара е курортно селище в североизточна Бразилия, съвсем близо до Екватора в щата Сеара. Около 300 км в западна посока делят това райско кътче от град Форталеза (Fortaleza). Джери, както е умаленото наименование на градчето, е от онези идиалични места, на които посетителите решават импровизирано да останат по-дълго от плануваното.

Името на Жерикоакоара идва от индианската дума тупи-гуарани, което означава в превод дупката на костенурките (куара-костенурка, юруко-дупка). От векове насам множество костенурки излизат на местните брегове, за да снасят яйцата си.

Жерикоакоара (Jericoacoara)

До преди 20 г. районът е бил напълно изолиран от модерния свят – нямало е електричество, телефон, телевизия, дори пътищата са били посипани с пясък. От 1984 г. районът около Жерикоакоара е обявен за зона със защитена околната среда, след което броят на псетителите постепенно нараства. От 2002 година тази част от североизточна Бразилия е национален парк.

И въпреки че сега нито едно от удобствата не липсват в курортното градче осветлението по улиците е забранено от местното законодателство.

Повечето посетители пристигат от летище Форталеза, като смяната на превозните средства става в Жиока (Jijoca), който е най-близкия град до Джери с павирани пътища.

След това следват 30-60 мин. Път, който превежда туристите из красиви селскостопански райони с ферми и орехови дървета, които са наредени от двете страни на пътя.

Градът е пълен с пясъчни пътеки и навсякъде може да се стигне пеша. Ходенето е, всъщност, най-добрият начин да се запознаеш с очарователната атмосфера на това някогашно рибарско селище. Плажът тук е един от най-красивите в Бразилия, въпреки че във водата е твърде плитко. Любимо на туристите е привечер да се излегнат на сивия фин пясък и да наблюдават как слънцето залязва в океана, а луната изгрява от бистрите води.

Тази уникална гледка се дължи на факта, че много малка част от брега е обърната на запад. Тук има и специално място за наблюдение на изгреви. Т.нар. Скална арка позволява между 15 и 30 юли да се видят едни от най-романтичните залези и изгреви в цял свят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати