Планината Ръшмор

25.07.2011

Планината Ръшмор е известен и внушителен мемориален паметник на американската история. Тук в скалите са изсечени образите на четирима щатски президента – Джорд Уошингтън, Томас Джеферсън, Тиодор Рузвелт и Ейбрахам Линкълн.

Внушителните скулптури в Планината Ръшмор (Mount Rushmore) са издялани на югоизточния склон на палнинските възвишения в американския щат Южна Дакота и стоят на 1737 метра над възвишенията Блек Хилс.

Mount Rushmore

Четиримата бивши държавни глави на САЩ са издялани в белите скали като символ на свободата, демокрацията и Американската мечта. Ежегодишно мемориалният паметник се посещава от повече от 3 млн. посетители.

Първият, който започнал изграждането на огромните статуи в Планината Ръшмор е скулптурът Гитзън Борглам, който заедно с 400 работници работел неуморно и през лятото, и през зимата. Началото било поставено през 1927 г.

Близо 90 % от Планината Ръшмор е изваяна с помощтта на динамитни взривове. Детайлите по лицата на президентите били оформени с пневматичен чук. Въпреки изключително опасните условия на труд на работниците, които се спускали надолу по скалите, вързани със стоманени въжета, няма нито един смъртен случай за 14-те години строителни и скулптурни дейности тук.

Най-напред е завършен образът на Вашингтон, който е открит на 4 юли 1934 г. Две години по-късно президентът Рузвелт открива лика на предшественика си Томас Джеферсън. По случай 150-тата годишнина на американската конституция е завършен и паметникът на Линкълн на 17 септември 1937 г. Официално паметникът е открит на 31-ви октомври 1941 година.

Въпреки това цялостният плана на скулптура не е изпълнен, защото се предвиждало президентите да се изваят от главата до кръста в скалите. Работата е прекратена заради внезапната смърт на Борглам. По-късно синът му се опитва да завърши делото на баща си, но финансирането на проекта е спряно, защото парите са отивали за ресурсите на Втората Световна война.

Целият мемориален комплекс Планината Ръшмор е изграден с първоначалната цел да се привлече по-голям брой туристи към Блек Хилс. Най-много посетители тук има през лятото, около юни и август, но по-удачното време за посещение е или през април-май, или периода от септември до октомври.

4
Общо гласували: 6
5 2
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
морски
морски
02.01.2012 23:33
тия американци са толкова дървени,че чак са си издялали президентите от камък.
0
0